Hírek

2021. április 17.-én a Vértesi Natúrparkban immár 17. alkalommal tartottuk meg a „Tavaszi nagytakarítást”. Az idei esemény rendhagyó volt, hiszen a járványhelyzetre való tekintettel a reggeli találkozó és a gyűjtés utáni vendéglátás elmaradt. Ennek ellenére a szemétszedési akciónaphoz közel 150 fő csatlakozott, csákvári, csákberényi és vértessomlói lakosok, és a Pro Vértes munkatársai. A lelkes résztvevőknek köszönhetően összesen 2,5 tonna hulladék gyűlt össze.

Az előző évekhez képest ez a hulladékmennyiség jóval kevesebbnek tűnhet, azonban több csoport is volt, aki ezen a hétvégén nem tudott csatlakozni „mozgalmunkhoz” és későbbi időpontban gyűjtenek majd a Natúrparkban. Így sajnos nem mondhatjuk el, hogy kevesebb szemét van elszórva környezetünkben, sőt több, egy helyre csoportosított, nagy mennyiségű hulladékkal is találkoztunk a nap során. Elmondható, hogy a legtöbb hulladék a főutak mentén - valószínűleg a sűrű, átmenő forgalom miatt - elhelyezkedő árkokban gyűlik össze, illetve a rejtett, nehezebben megközelíthető, ritkán látogatott erdők és parkok területein.

A jövőben is tovább reménykedünk, hogy egyre kevesebb hulladéktól kelljen megszabadítani természeti környezetünket. Ehhez viszont hozzáállásunkon muszáj változtatnunk, és a természetet, mint „mindent elnyelő hulladéklerakót”, el kell felejtenünk! Csak rajtunk múlik!

Köszönjük mindazoknak, akik az eseményen részt vettek és önkéntes munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a Vértesi Natúrpark több területe és települése is hulladékmentessé váljon. Köszönjük továbbá a Depónia Nonprofit Kft. segítségét, hiszen az összegyűjtött hulladék elszállítását idén is ők biztosították.

Az elkövetkező hetekben még várhatóan a Natúrparki települések és szervezetek szerveznek szemétszedést, érdemes figyelni a hirdetéseiket! Buzdítunk mindenkit arra, hogy csatlakozzanak, mert nagy szükség van a szorgos és természetszerető, lelkes emberek összefogására a tisztább és élhetőbb környezet érdekében.