Hírek

Mi a közös a kövi poszméhben /Bombus lapidarius/, a kék fadongóban /Xylocopa violacea/, az ékfoltos zengőlégyben /Episyrphus balteatus/ a kacsafarkú szenderben /Macroglossum stellatarum/ és a galagonyalepkében /Aporia crataegi/ ?
Amellett, hogy mind hazánkban is megtalálható rovarfaj, ők és a világ számos részén élő társaik felelnek, a Föld zárvatermő növényeinek 87,5%-ának  (300 ezer különböző növényfaj) beporzásáért.
Feladatuk, hogy a virágport egyik virág porzóiról a másik virág termőtestére juttassák. Az állati beporzást igénylő gyümölcsfáink, illetve gazdasági növényeink nagy része, tehát nélkülük nem is fordulna termőre.
Veszélyeztető tényező, hogy az ember, több ezer éves és mai napig is folyamatosan tartó környezetének átalakításával, továbbá a rovarölő szerek és a gyomirtók használatával, könnyen a beporzók vesztét okozhatják.
(Forrás: MTA Kutatóközpont "Beporzók a kertünkben" c. kiadványa)

Ezen a napon fordítsuk hát figyelmünket e minden embert érintő, fontos téma irányába. Ehhez a következő oldalt ajánljuk Önöknek: http://www.beporzoknapja.hu/