Hírek

Február 2. A Vizes Élőhelyek Világnapja. Egy különleges szépségű és értékű tanösvényre hívogatjuk a természet szerelmeseit – a Csákváron található Csíkvarsai rétre.

A 13,5 km hosszú Vidrafű tanösvényen végig sétálva, a Zámolyi-medencében hajdan megtalálható tó- és lápvilág rejtelmes növény- és állatvilágát, valamint az egykori tómeder folyamatos feltöltődését jelző növénytársulások fejlődését ismerhetjük meg közelebbről. A tanösvény névadója a vizes élőhelyet kedvelő, tavasszal nyíló, tündérszép fehér virágú, védett növény, a vidrafű /Menyanthes trifoliata/. 7 óra alatt járható be a számos látnivalót bemutató tanösvény, melyhez szakvezetést biztosítunk. Amennyiben kedvet kapott egy tavaszi kiránduláshoz a Vértes e különleges részén, látogasson el honlapunkra vagy keressen fel bennünket Csákváron a Vértesi Natúrpark Látogatóközpontjában, a Geszner-ház romantikus 9 hektáros parkjában.

És hogy mit ünneplünk ezen a jeles természetvédelmi napon?

1971. február 2-án született meg az az egyezmény, melyet az iráni Ramsar-ban írtak alá, mégpedig a vizes élőhelyek védelme érdekében. A nemzetközi összefogást, majd az egyezmény létrejöttét a XX. század második felében történt vizes élőhelyek átalakításának, pusztulásának felgyorsuló üteme eredményezte.

A Vértesben is sok olyan értékes vizes élőhely található, melyek számos élőlény menedékéül, illetve táplálkozó- és költőhelyéül szolgálnak, ezért védelmük és ökológiai szemléletű hasznosításuk egyaránt fontos feladat. A Vértes és a Velencei-hegység között Zámolyi-, Csákvári-medencében elterülő Csíkvarsai-rétnek már a neve is arra utal, hogy ezen a területen régtől fogva vízkedvelő növényfajok élnek. A Császár-víz által kettészelt, 8-9 négyzetkilométer kiterjedésű Csíkvarsai-rét a medence egyik legérdekesebb területe, amely az ősi magyar puszták, lápok egykor honos halászati eszközéről, a réti csík fogására szolgáló varsáról kapta a nevét.

A tanösvényről további információk IDE kattintva érhetők el.