Geszner-ház és park - Vértesi Natúrpark Látogatóközpont

A Geszner-ház és parkja, amely egykoron gróf galántai Esterházy Móric és családjának pihenőhelye volt, ma pedig a Pro Vértes üzemeltetésében a Vértesi Natúrpark látogatóközpontja. Az épületben 2000. óta a Vértes csodálatos világát bemutató kiállítás látható. (Részletes információ itt – rámutatás linkben.)

A térség természetvédelmi, turisztikai és természettudományi központját csaknem kilenc hektáros egykori grófi birtok öleli körül, mely ma is idilli hangulatú tájkert romantikus tájelemekkel: vízeséssel, malomkerékkel, csónakázó tóval, ligetes erdei környezetben. A parkfelújítási munkák során a telepített növények fajválasztásában, a növényágyak szerkezeti kialakításban, és a fenntartási munkák során is arra törekszünk, hogy ennek a szub-mediterrán klímájú vidék vadon élő világának a legjobb élőhelyet tudjuk megteremteni. Az elmúlt egy esztendőben közel 250 dísznövény faj csaknem 4000 egyedét telepítettük el. A parkban tanösvény készült, melynek különlegessége, hogy szinte mindegyik állomása valamely érzékszervünkre gyakorol áldásos hatást.

A Geszner-park szervezett programcsomagjai tartalmaznak kultúrtörténeti-, természetvédelmi-, ökológiai szemléletű kertészeti ismereteket, s gyógynövényismeretet is. A megismerést újonnan épült tanösvényünk is segíti: a 32 féle illatos fűszer- és gyógynövényből kiültetett növénysimogató, a levendula labirintus, a gyógynövénykert, a lepkekertek – hogy csak a legfontosabbakat említsük. A kisebb gyermekeket interaktív játékok várják, míg a nagyobbakat kalandtúrákon keresztül nyújtunk maradandó élményeket. Idén ősszel elkészül a felújított malomkerék is, mely régi helyére visszaemelve az épület múltját felidéző malomtörténeti kiállítással várja hamarosan a látogatókat. A közeljövőben a gyerekek szórakoztatására felépítjük az Esterházy-kastély mögött álló Grotta (műbarlang) mását is, valamint játszóházat is tervezünk, a tavon pedig csónakázni is lehet majd, vízi tanösvényt érintve. A Geszner-park gyalogosan, kerékpárral és lóháton is bejárható. Munkanapokon és előre egyeztetett időpontokban hétvégén is várja kedves látogatóit egész évben.