VADON-BOLDOGÍTÓ KERTEK

VERTESI_NATURPARK_LOGO_net
Kategória:
Vértesi Natúrpark Klímavédelmi Stratégia
Dátum:
2024-06-08 10:00
Helyszín:
Csákvár, Geszner-ház
Email:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Klímavédelmi workshop

A Pro Vértes "Klímavédelmi workshop" programsorozat keretében, a Vértesi Natúrpark klímavédelmi stratégiájához kapcsolódva szeretettel várja Önt Csákvárra, a Geszner-parkba, a Vértesi Natúrpark látogatóközpontjába, a gróf Esterházyak egykori 20 holdas meseszép, tavakkal ölelt, vízimalmos vadon-boldogító virágokban gazdag Pagonyába.

Távoli helyekre utazunk, hogy az érintetlen természet szépségében gyönyörködjünk. Mi lenne, ha a természet atmoszféráját, ezt az OÁZIS élményt saját kertjeinkben is megteremtenénk? A workshop a biológiai sokféleséget támogató és elősegítő módszereket mutatja be.

Az ember része a természetnek, s ha a természetes élővilágnak életteret biztosítunk kertünkben, akkor a bennük való gyönyörködés mellett mind segítőtársaink is lesznek. A klímaváltozással együtt élőhelyek sokasága szűnik meg, fajok pusztulnak ki szerte a világon, amelynek káros hatását már mi is érzékeljük. Itt az idő a cselekvésre, hogy a természetes kertek divatba jöjjenek!

Tehetünk még bármit az ökoszisztémák összeomlása ellen? A fenntarthatóság már édes kevés, vissza kell vadítani környezetünket! Előtérbe kell kerülni a KÖRNYEZETÜNKET GYÓGYÍTÓ SZEMLÉLETNEK, úgymint a biológiai sokféleség és a kedvező talajélet helyreállításának, amely mellett nagy hangsúlyt kap a fenntartás módja is.

A „természet-harmonikus” kertekben a növények és állatok nagy szabadságban élnek, és emellett úgy alakítjuk környezetünket, hogy számukra is kedvező életfeltételeket alakítsunk ki. A program több és sokrétű GYAKORLATI ajánlást mutat be az innovatív kertépítészeti természet-harmonikus módszereket és a cselekvő természetvédelmi megoldások bemutatásával. Ezek a kertek minden minőségükben a vadont idézik.

Vadítsuk vissza kertjeinket! A jövő fenntartható kertjei sokkal vadabbak, mint ahogy azt mi gondoljuk.

 

A PROGRAM RÉSZEI:
* Gyógynövény "wellcome drink" - 3 féle gyógyteából, kóstoló mennyiséggel, a teázás közben játékos ismerkedés a legendájukkal és varázslatos hatásukkal
*a kerti séta során játékos élménygyűjtés két tanösvény állomáson
- levendula labirintus
- növénysimogató (illatolás) – “Mit üzen az orrunk az egészségi állapotunkról?”
* A fák rejtélyes, misztikus élete – a növények kommunikációja
* klímaadaptív kertépítészeti megoldások bemutatása, egy kisebb esőkert közös megépítése
* klímaadaptív kertfenntartási módszerek
* a regeneratív kertek vadon élő segítőtársai
* élőhelyek készítése a meghívott szervezeteknek
* AJÁNDÉK beporzó-vonzó virágmag csomag

PROGRAMVEZETŐ:
Becse Ildikó (okl. tájépítészmérnök, okl. mérnöktanár), Pro Vértes

IDEJE:
2024.06.08. (szombat), 10:00-13 óra

HELYSZÍN:
8083, Csákvár, Kenderesi u. 033/7 hrsz. Geszner-ház, (A Kenderesi u. legvégén, a kőkapunál kell bekanyarodni a parkba, a GPS olykor elnavigálja a látogatókat)

A programon való részvétel INGYENES.

 
 

Dátum:

  • 2024-06-08 10:00

Powered by iCagenda

Programnaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30