Oktatás

Boglártanya Erdei Iskola

A Vértesi Natúrparkban, a Vértes hegység déli lábánál, a vértesboglári Nagy-legelőn, szemet és szívet gyönyörködtető természeti környezetben található a Boglártanya Erdei Iskola. A helyszín látnivalóinak változatossága, gazdag növény-és állatvilága, a tanya élőlényei, értékei kiváló lehetőséget biztosítanak az erdei iskolai programok és természetismereti táborok lebonyolításához. 2013-ban az épület kapacitását bővítettük, így nagyobb létszámmal/férőhellyel, kiváló szakmai munkatársakkal és új programokkal várunk benneteket!

Madárdalos Ovi Program

Madárdalos Ovi Programunkat 2011-ben indítottuk el és mára mind a 16  natúrparki település óvodája csatlakozott a kezdeményezéshez. (Bokod, Csákberény, Csákvár, Csókakő, Gánt, Mór, Oroszlány, Szár, Szárliget, Pátka, Pusztavám, Tatabánya, Várgesztes, Vértesboglár, Vértessomló és Zámoly). A Vértesi Natúrpark területén kb. 40 óvoda található, ezért az a célunk, hogy minden települést, illetve minden óvodát bevonjunk a programba. 

 

 

Madárbarát Iskola Program

Sikerült a természetismereti foglakozásokat a tantervbe is beépíteni, így a Pro Vértes Közalapítvány segítségével ősszel-télen előadások, diavetítések, tavasszal-nyáron pedig terepi foglakozások, nyári táborok alkalmával mélyíthetik el a tanulók az ismereteiket. Törekszünk arra, hogy a foglalkozásainkat minél inkább az adott csoportra, illetve a résztvevő gyerekekre egyénileg formáljuk, és ennek megfelelően választjuk ki a természet bemutatására legalkalmasabb módszert, illetve eszközt. 

Madarak és Fák Napja

Magyarország egyik legrégebbi és legismertebb természetvédelmi vetélkedőjének gazdája 2009-2017 között a Pro Vértes volt. 2018-as vetélkedő már a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében zajlott. A 2018-as fordulók már lezajlottak, azonban a következő évben jelentkezhettek, mérjétek össze tudásotokat! Izgalmas feladatokkal, játékokkal és értékes ajándékokkal találkozhattok! 

Közösségi Szolgálat (középiskolások)

2014-től kötelező a középiskolásoknak a 40 órás közösségi munka elvégzése. A Pro Vértes olyan szerteágazó tevékenységi körrel rendelkezik, hogy több témában pl., oktatási, kulturális és közösségi, környezet és természetvédelmi területeken tud szakmai helyszínt biztosítani. Az intézményekkel  együttműködési megállapodásokat kötünk és várjuk az aktív, tettre kész fiatalokat!

 

 

Szakmai gyakorlat, szakdolgozati téma (főiskolások, egyetemisták)- természetvédelmi szakirodalom

A Vértesi Natúrparkban számos olyan hely található, mely tökéletes helyszínt biztosít a főiskolai vagy egyetemi szakmai gyakorlat eltöltéséhez, ezen kívül pedig kiváló szakemberek segíthetnek a szakdolgozatok elkészítésében. Gyere és tanulj! Nálunk sok tapasztalatot szerezhetsz!

 

 

 

Natúrparki vetélkedő

A Pro Vértes kiemelt feladatának érzi, hogy segítséget nyújtson abban, hogy a Vértesi Natúrpark lakosai még jobban megismerjék szűkebb hazájukat. Ezért a 2019-es évtől útjára indítja „Otthonunk a Vértes” elnevezésű vetélkedősorozatát. A kicsik és nagyok, a feladatok megoldásán keresztül betekintést nyernek abba a sokszínű világba, amiért nem kell nagy távolságokat megtenniük, hanem lehet, hogy elég csak a szomszédig elmenniük, és remélhetőleg ennek a tudásnak a megszerzésével még inkább tenni is akarnak azért, hogy ez a világ fennmaradjon. Nem mellesleg a legügyesebb gyerekek egy nyári táborban is részt vehetnek a Boglártanya Erdei Iskolában.