A várként emlegetett, de valójában a középkori főúri lakótornyok jeles példájaként számon tartott építmény a Vértes legrégibb ilyen típusú emléke. Csák Ugrin érsek építtette 1140 körül, míg első írásos említése – még Udvarhely néven – 1231-ből származik. Mai nevét a falai alatt letelepedett fazekasokról, népi nevükön gerencsérekről kapta. Környéke később két évszázadon keresztül királyi vadászterület, a torony maga pedig lovagkirályunk, I. Lajos kedvelt vadászháza volt. 1446-ban Erzsébet királyné a Rozgonyi-család tulajdonába adta, majd még többször gazdát cserélt. Mivel a vértesi védelmi rendszer egyik leggyengébb láncszeme volt, különösebb stratégiai jelentőséggel nem bírt, így birtokosai elhanyagolták, és a török időkben sajnos el is pusztult.

A kőből épült, nagyméretű, vastag falú torony a várúr és családja menedékéül, lakásául szolgált. A birtokos úr személyzetének jó része a környező községekben lakott. Katonaság is lakott az épületben, melynek falában – védelmi célból – emeletenként külön-külön lezárható lépcsőt építettek.

Az egykori építmény romjai Pusztavám községtől 5 km-re keletre találhatóak és a zöld sáv turistajelzésen közelíthetőek meg.

Elérhetőség:

Oroszlány Város Önkormányzata
Cím: 2841 Oroszlány, Rákóczi F. út 78.
Tel.:34/361-444
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
web: www.oroszlany.hu

 

Letölthető leporelló:
Gerencsérvár