A vértesi végvárak sorába illeszkedő erődítmény keletkezésének idejét és építőjének nevét nem ismerjük, de feltehetően az itt birtokos Csák-nemzetség valamelyik tagja építtette. Első okleveles említése 1324-ből származik. Történelme során számtalanszor, a Rozgonyi, Újlaky, Egerváry, Kanizsai és Héderváry családok között cserélt gazdát. A török uralom alól csak a tizenötéves háború során sikerült felszabadítani. Ez a siker azonban mégis a végét jelentette, mert 1598-ban a császári seregek felrobbantották. A tata–bicskei út ellenőrzése céljából emelt kicsi, de jelentős vár fontosságát bizonyítja, hogy valamikor 35 helység tartozott a fennhatósága alá. A keskeny hegygerincen álló építményt körös-körül várárok, ezen kívül a hegy lejtőjén még kétszeres árokgyűrű is védelmezte. A belső udvart közrefogó két négyszögletes torony dísz nélküli ablakait védelmi célból nem egymás fölé, hanem egymás fölött eltolva helyezték el. A pincehelyiségek között – az istálló és szertár mellett – kis börtön is lehetett, amelynek érdekessége, hogy a falakon nyílásnak nem látszik nyoma, így oda bejutni csak a mennyezeten kiképzett nyíláson át volt lehetséges. A belső várnak két 2,5 m falvastagságú tornya és a kettő között egy udvara volt, melynek külső falai mintegy 6 m magasan épültek. Az északnyugati torony északnyugati oldalán egy további épületrész is a belső vár része lehetett. További kisebb épületrészek az udvarban a védőfalak mellett helyezkedhettek el. A 20. század végéig mindkét torony a részben falkorona magasságáig (helyenként kb. 15 m magasan) állt, felül a védőoromzat maradványaival. Nagyméretű ablaknyílásaiban kőkeretes, gótikus ablakok láthatók. Ma is megfigyelhetők az emeleteket elválasztó fafödémek helyei és boltozatok nyomai. A belső várat mintegy 4,5 m átlagszélességű falszoros vette körül, a védőfalat kívül árok és sánc övezte, majd 15-20 méterre újabb árok húzódott, ezzel is erősítve a vár védelmét.

A festői környezetben található romokat Vértessomló, Tatabánya, Szár és Várgesztes településekről egyaránt könnyen megközelíthetjük.

Elérhetőségek: 

Vitányvár Baráti Kör Egyesület
Web: http://vitanyvar.hu/vitanyvar-barati-kor-egyesulet/
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Letölthető leporelló:
Vitányvár