Tarkedli (Csákvár) – Majtán Istvánné

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 4-5 dl tej, 4 tojás, 2 dkg élesztő, 2 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só. A sütéshez étolaj, a tálaláshoz lekvár és porcukor

Elkészítés: A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A lisztet tálba szitáljuk, csipetnyi sót és vaníliás cukrot szórunk rá. Közepébe fészket alakítunk ki, beletesszük a cukrot, ráöntünk 2 dl langyos tejet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tojások sárgáját a liszt szélére tesszük. Amíg az élesztő megkel, a tojások fehérjét habbá verjük. Amikor feljött az élesztő, akkor a tálban lévő anyagokat összekeverjük, közben apránként adagolunk még hozzá annyi tejet, hogy palacsintatésztánál sűrűbb, nokedlinél hígabb anyagot kapjunk. Végül óvatosan belekeverjük a tojásfehérjéből készített habot is. Az így elkészített tarkedlitésztát fél óráig langyos helyen kelesztjük. Olajozott, előmelegített tarkedli-sütőformába egy-egy evőkanálnyi masszát teszünk, és mindkét oldalukon aranyló pirosra sütjük a tésztát. Amennyiben gázlángon dolgozunk, az edény alá tegyünk vaslapot. Porcukorral megszórjuk és lekvárral fogyasztjuk.

Diós rúd (Nuss-stangl) (Pátka) (lakodalmas sütemény):

Hozzávalók: 50 dkg porcukor, 50 dkg darált dió, 4 tojás fehérje, fél citrom, 0,5 dl jó minőségű rum, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor

Elkészítés: A darált dióba belekeverjük a citrom reszelt héját, a rumot és a sütőport. A porcukrot kikeverjük a tojás fehérjével és a vaníliás cukorral. Ha már sűrű, beleöntjük a citrom levét és jól elkeverjük. A massza kb. 1/3-ad részét kivesszük egy tálkába, ez kerül majd a tészta tetejére. A maradék habba belekeverjük a diót és jól összedolgozzuk. Ne legyen kemény, de túl lágy se. Három cipócskát formálunk és 10 percre a hűtőbe tesszük. A cipókból lisztezett deszkán egyenként hosszúkás téglalapot formálunk, megkenjük a félretett mázzal és lisztbe mártogatott késsel rudakat vágunk. Szobahőmérsékleten 24 órát kell száradnia. A rudacskákat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és kb. 10-15 percig szárítjuk őket a 100 ºC-ra melegített sütőben. Nem volt olyan lakodalom, ahol ez a sütemény ne szerepelt volna.


Hájas pogácsa Krüpl Etelka nagymamájának receptje alapján (Vértessomló):

Hozzávalók: 50 dkg háj, 20 dkg liszt, 4 tojás sárgája, egy csipet só, tejföl, egy kupica fehér bor, kemény lekvár a töltéshez, porcukor, 1 vaníliás cukor

Elkészítés: A hájat összedolgozzuk a 20 dkg liszttel és 3 gombócot gyúrunk belőle. Az 50 dkg lisztből a tojás sárgájával, sóval, a borral és annyi tejföllel amennyit felvesz, rétes tésztát dagasztunk. A rétes tésztát kisodorjuk és az egyik hájgombócot is. A tésztára terítjük a hájat és 4 oldalról összehajtogatjuk. Ezt 1/2 órás pihentetéssel megismételjük a másik két hájgombóccal. Figyeljünk oda, hogy mindig ugyanabba az irányba hajtogassuk a tésztát, ettől lesz szép leveles. A tésztát 3 mm vékonyra kisodorjuk és tetszés szerinti, pl. 4 x 4 -es kockákat vágunk belőle derelyeszaggatóval, a közepére lekvárt teszünk és félbehajtjuk. Előtte a két sarkát megkenjük egy pici tojásfehérjével és nem túl erősen összenyomjuk a tésztát, oldalát megkenjük tojás fehérjével, hogy sütésnél ne nyíljon szét. Tepsibe tesszük, hagyjunk egy kis helyet, mert megnőnek a pogácsák. Forró sütőben aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve még forrón vaníliás porcukrot szitálunk rá és egymás mellé tálcára sorakoztatjuk a pogácsákat. Ugyanebből a tésztából krémes lapot is süthetünk. Ahhoz nagyon vékonyra sodorjuk a tésztát. És ugyanúgy forró sütőben sütjük mint a hájas pogácsát. Figyeljünk oda, mert gyorsan kisül. 

 

Mákos/diós kalács Geszler nagymama receptje alapján (Mór):

Hozzávalók: 3 rolni kalácshoz kell 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojás sárgája, 4 evőkanál tejföl, pici só

Elkészítés: Ezt összegyúrjuk és elosztjuk három felé, majd kinyújtjuk és nekiállunk a tölteléknek. A töltelék hozzávalói: 40 dkg darált mák/dió, 1 csomag vaníliás cukor, 35 dkg porcukor. Mindezt 3,5 dl tejjel felfőzzük. A tölteléket a tésztára kenjük, összetekerve rolnit formálunk, s a kikent tepsiben tojásfehérjével megkenve jól megsütjük. Illata és finom íze, mint régen, ma is hozzájárul a karácsony melegéhez.

 

Mákos/diós kalács Geszler nagymama receptje alapján (Mór):

Hozzávalók három rolni kalácshoz: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojássárgája, 4 evőkanál tejföl, pici só. A töltelékhez: 40 dkg darált mák/dió, 35 dkg porcukor, 3,5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk és elosztjuk háromfelé, majd kinyújtjuk és nekiállunk a tölteléknek. A töltelékhez a darált diót (vagy mákot), a porcukrot és a vaníliás cukrot a tejjel felfőzzük, majd a kész tölteléket a tésztára kenjük. Összetekerve rolnit formálunk, s egy kikent tepsiben tojásfehérjével megkenve jól megsütjük. Illata és finom íze – mint régen – ma is hozzájárul a karácsony hangulatához, melegéhez.


Macskapracli (Katzenprazl) (Pusztavám) (lakodalmas sütemény) :

Hozzávalók: 30 dkg dió, 20-30 dkg porcukor, 1 evőkanál kakaó, 2 tojás fehérje

Elkészítés: Ez szintén egy hagyományos sváb sütemény, amely liszt és sütés nélkül készül. Elkészítéséhez régen egy nyomófát használtak. A süteményt ebbe a porcukorral meghintett nyomófába nyomkodták, majd kiütötték a sütőlemezre. Ennek a nyomófának a mintája egy cica talpára hasonlított, innen kapta a nevét. A darált diót a porcukorral, a kakaóval és egy vagy két tojás fehérjével jól összedolgozzuk. Ezt a masszát nyomkodjuk a porcukrozott formába, majd kiütjük a sütőpapírral kibélelt sütőlemezre.



Zebrakuglóf:

Hozzávalók: 5 egész tojás, 35 dkg porcukor, 2,5 dl étolaj, 1 dl víz, 37 dkg liszt, egy csomag sütőpor
Elkészítés: A tésztájához ki kell keverni habosra 5 egész tojást, 35 dkg porcukorral, majd hozzá kell adni a 2,5 dl étolajat, az 1 dl vizet, a 37 dkg lisztet és az egy csomag sütőport. Ezt vegyük kétfelé, az egyiket szinesítsük kakaóval. Ahogy a tészta a tortaforma aljában szétterül, gyönyörű mintázatot vesz fel. Közepes tűznél sütjük ki. Szeletelve igazán mutatós. 


Kvircedli (Gánt):

A kvircedli egy babapiskótára emlékeztető sütemény, amit a borleveshez, borozgatáshoz eszegetnek, mártogatnak. Száraz, ropogós, sokáig eláll. 
 

Hozzávalók: 1 kg mokkacukor,1 kg liszt,9 tojás, 1 citrom, fél csomag sütőpor

Elkészítés: A mokkacukrot megtörjük, átszitáljuk, majd 9 tojást, fél csomag sütőport és lereszelt citromhéjat teszünk hozzá. Ezt egy óráig keverjük, majd liszttel – amennyit felvesz – összegyúrjuk (de ne legyen kemény!). A tésztát kiszaggatjuk, majd a hagyományos kvircedlinyomóval kidíszítjük, s a díszes süteményt másnapig száradni hagyjuk, majd sütőben megsütjük. Borlevessel fogyasztjuk.

 

Borleves (Gánt)  téli ital:

Hozzávalók: 5 dl fehérbor, 3 dl víz, 1 tojás, 5 dkg cukor, 1 kávéskanál liszt, szegfűszeg, citrom

Elkészítés: A tojást egy tálban elkeverjük, majd beletesszük a lisztet és a vizet. Ehhez öntjük hozzá a bort, amelyet előbb cukorral, citromhéjjal és szegfűszeggel felforralunk. Tűzre téve sűrűsödésig kavarjuk. Csészékbe szűrve, forrón tálaljuk.


Fonott kalács (Várgesztes):

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1,5 dl langyos tej, 5 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojássárgája, só

Elkészítés: Az élesztőt a cukorral, tejjel felfuttatjuk. Tegyük bele a többi hozzávalót, és gyúrjuk össze simára. Negyed óra múlva ismét gyúrjuk át. Ezután kinyújtjuk a tésztát, három részre osztjuk és megfonjuk a kalácsot. Tepsibe rakjuk, pihentetjük, utána bekenjük tojássárgájával és megsütjük.

Szalagos fánk (Várgesztes):

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 5 dkg vaj, 2,5 dkg élesztő, 1 evőkanál porcukor, 2 tojássárgája, kevés só, kevés rum

Elkészítés: Az élesztőt a cukorral és a langyos tejjel felfuttatjuk. Ezt a liszttel, tojássárgájával, vajjal, rummal, sóval összegyúrjuk. Fél óra pihentetés után kinyújtjuk a tésztát, majd fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Bő olajban kisütjük, az egyik oldalát fedő alatt, a másikat anélkül. A fánk a nevét az ettől a sütési módtól az oldalán kialakuló szalagról kapta.

 


Szalagos fánk (Várgesztes):

Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 50 dkg liszt, 1 evőkanál porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojás sárgája, kevés só, kevés rum

Elkészítés: Az élesztőt a cukorral langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet az élesztővel, tojássárgájával, vajjal, rummal, sóval összegyúrjuk. Fél óra pihentetés után kinyújtjuk, a tésztát és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Bő olajban kisütjük, az egyik oldalát fedő alatt, a másikat a nélkül.


Mandulakocka (Szár):

Hozzávalók: 14 dkg vaj, 14 dkg cukor, 7 dkg dió, 7 dkg mandula, 7 dkg liszt,  4 tojás habja, Máz: 3 tojás sárgája, 11 dkg porcukor, 5 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A vajat és a porcukrot jól összekeverjük, hozzáadjuk a darált diót, mandulát, majd a lisztet. Legvégül a tojások kemény habját. A masszát közepes tepsibe félig megsűtjük, ezután rákenjük a tojássárgájából és porcukorból álló, jól elkevert  mázat, amire olvasztott csokoládét csöpögtetünk és a sütemény tetejét hosszába villával végighúzzuk. Rövid ideig sütjük, a máznak sárgának kell maradni, nem barnulhat meg! Nagyon éles vékony pengéjű késsel vágták 3x3 cm-s kockákra. Ha nincs mandula, lehet a mandula mennyiségét dióval helyettesíteni. Ilyenkor a dió adag felét, enyhén megpirítjuk.

Vaníliás koszorú (Szár):

Hozzávalók: 68 dkg liszt, 45 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 8 tojássárgája, 1 citrom leve és héja, 1 csomag vaníliás cukor, negyed csomag sütőpor, sárgabaracklekvár

 Elkészítés: A vajat a tojássárgájával jól kikeverjük, belekeverjük a citrom levét és lereszelt héját, a vaníliás cukrot és végül a liszttel elkevert sütőport. Ezt a masszát alaposan összegyúrjuk, majd lisztezett deszkán 2 mm vékonyra nyújtjuk, és csillag formájú szaggatóval kiszaggatjuk. Sütés előtt a két csillagot baracklekvárral úgy ragasztjuk össze, hogy a felső csillag közepét gyűszűvel kiszúrjuk. Sütésnél arra kell figyelni, hogy a csillagok teljesen világosak maradjanak. Még melegen vaníliás porcukorral hintjük!

Mandulakocka (Szár) :

Hozzávalók: 14 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 7 dkg mandula, 7 dkg dió, 7 dkg liszt, 4 tojás habja. A mázhoz: 3 tojássárgája, 11 dkg porcukor, 5 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A vajat és a porcukrot jól összekeverjük, hozzáadjuk a darált diót és mandulát, majd a lisztet. Legvégül a tojások kemény habját. A masszát közepes tepsiben félig megsütjük, ezután rákenjük a tojássárgájából és porcukorból álló, jól elkevert mázat, amire olvasztott csokoládét csöpögtetünk, és a sütemény tetejét hosszába villával végighúzzuk. Rövid ideig sütjük, a máznak sárgának kell maradni, nem barnulhat meg! Nagyon éles, vékony pengéjű késsel vágjuk 3×3 cm-s kockákra. Ha nincs mandula, lehet dióval helyettesíteni. Ilyenkor a dió felét enyhén megpirítjuk.


Krumplis batyu szilvalekvárral:

Hozzávalók: Fél kilogramm sós vízben főtt burgonya, 40 dkg liszt, 2,5 dkg friss élesztő, 1 dl langyos tej, 1 egész tojás

Elkészítés: A tejben kicsi cukorral felfuttatjuk az élesztőt, és a többi anyaggal együtt összegyúrjuk. Nem kell várni, hogy megkeljen, azonnal sodorható, kockára vágjuk, és betöltjük a szilvalekvárral. Batyukat készítünk, tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Tálalásnál fahéjas porcukorral megszórva kínáljuk.


Füles fánk (Vértesboglár):

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 30 dkg háj, 5 tojássárgája, kb. 1 dl rum, 1 dl tej, kicsi só

Elkészítés: A liszt felét a hájjal és kicsi sóval összedolgozzuk, majd hideg helyen pihentetjük. A liszt másik feléből a tojássárgájával, a rummal és a tejjel tésztát készítünk, amelyet szintén pihentetünk. A rétestésztát kinyújtjuk, rátesszük a hájas tésztát és háromszor hajtogatjuk. Négy részre osztjuk, vékonyra kisodorjuk, a 40×40 cm-es lapból 25 8×8 cm-es négyzetet vágunk. A tésztanégyzeteket feltekerjük a fánksütő formára, zsineggel rögzítjük, és forró olajban kisütjük. A kisült füleseket fahéjas cukorba forgatjuk, és tejszínhabbal töltjük.

Vakarcs (Pátka):

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg zsír, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, tejföl, só
Elkészítés: Összegyúrjuk a lisztet a zsírral, a sütőporral, a sóval, a tojással és annyi tejföllel amennyit felvesz. Kétszer-háromszor hajtogatjuk, majd kinyújtjuk. Kockákra vágjuk, majd kivajazott és lisztezett tepsibe tesszük, megkenjük tejföllel és megsütjük.

 


Smarni (Várgesztes):

Hozzávalók: burgonya, liszt, só, zsír, búzadara (mindenből ízlés szerint, ki hogy szereti)
Elkészítés: Megfőzzük héjában a krumplit, majd áttörjük. Adunk hozzá sót, liszttel elmorzsoljuk (kb. 3 marék liszt ehhez a mennyiséghez) és egy marék búzadarát teszünk bele. Zsírt forrósítunk egy lábasban és folyamatos keveréssel pirítani kezdjük a tésztát. Eleinte fedő alatt, majd később fedő nélkül, hogy megpiruljon. Ha csomósnak látjuk, pici búzadarát és zsírt adjunk hozzá. Restre sütjük, ilyenkor az étel alja kicsit keményebb, odakap, sötétebb lesz a színe is, és ízlés szerint tálaljuk. A legjobb hozzá a régi, köcsögös aludttej, de finom hideg tejjel, joghurttal, kefírrel, ízlés szerint édes lekvárral. 


Magyar csiripiszli (Bodmér) („csíráztatott gabona felhasználásával készített édes lepény, a magyar parasztkonyha egyik legrégebbi édes süteménye”)

Hozzávalók: 50 dkg csíráztatott búza, liszt (1/3-ad rész rétesliszt, 2/3-ad rész finomliszt), meleg víz

Elkészítés: A búzát alaposan válogassuk ki, mossuk át, és nedves konyharuhába betekerve öt nap alatt csíráztassuk ki. A ruhát minden nap nedvesítsük be. Ha kicsírázott a búza, ledaráljuk, majd szűrőbe téve meleg vízzel átmossuk, és kinyomkodjuk. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy kicsit sűrűbb legyen, mint a palacsintatészta. Tepsibe öntjük, és körülbelül egy óra alatt megsütjük. Akkor van kész, ha a széle már szép barnára sült.

 

Prósza (kukoricamálé) (Bodmér)

Hozzávalók: 30 dkg kukoricaliszt, 25 dkg cukor, 2 dl tej, 1 dl napraforgóolaj, 3 tojás, 1 csomag sütőpor

Elkészítés: A lisztet a sütőporral átszitáljuk (ettől könnyebb lesz a tésztája). A cukrot, a tojásokat és a tejet kézi robottal kikeverjük. Az olajat fokozatosan hozzáadjuk (régen olaj helyett 15 dkg mangalicazsírt tettek a süteménybe), majd a lisztet adagolva csomómentesre kikeverjük. A tepsit kizsírozzuk, lisztezzük, beleöntjük a masszát. A tetejét kicsit meghintjük kristálycukorral. Az előmelegített sütőbe tesszük, és aranysárgára sütjük. Amikor a tepsiben kihűlt, felszeleteljük kb. 5×5 cm-es darabokra. Lekvárral tálaljuk. Bármilyen lekvár finom hozzá.

 

Kapros-túrós lepény sósan:

Hozzávalók a tésztához: 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 dl langyos tej, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál libazsír, 1 teáskanál cukor, 1 kávéskanál só, 1 kis tojás

Hozzávalók a túrós réteghez: 50 dkg házi krémes túró, 3 evőkanál tejföl, 2 tojás, 1 tojásfehérje, 2 evőkanál kapor, 1 evőkanál teljes kiőrlésű búzadara, 1 teáskanál só

Hozzávalók a tetejére: 1 kis pohár tejföl, 1 tojássárgája, csipet só

Elkészítés: Először a tepsit kenjük ki vékonyan egy kis zsírral és lisztezzük ki, vagy használjunk sütőpapírt. A tésztához a liszteket mérjük ki egy tálba, üssük bele a tojást, adjuk hozzá a cukrot, a sót és a libazsírt. Az élesztőt morzsoljuk a tejbe, keverjük el, és így adjuk a liszthez. Ha nagyon lágy lenne a tészta, egy kevés lisztet tegyünk még hozzá. Lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki megfelelő nagyságúra és helyezzük a tepsibe. A túrót törjük össze a tejföllel, tegyük bele a tojásokat, ízlés szerint sózzuk, és szórjunk bele egy evőkanál búzadarát. A kaprot daraboljuk apróra, majd ez is mehet a túrós masszához. Jól keverjük össze és simítsuk a tésztára. A tejfölt a kimaradt tojás sárgájával keverjük el, adjunk hozzá egy csipetnyi sót, és simítsuk el egyenletesen a túrós réteg tetején. 170 °C-ra előmelegített sütőben 45-50 percig süssük. Ha gázsütőt használunk, akkor az utolsó 15 percben érdemes eggyel feljebb tenni, hogy a teteje szép barna legyen (természetesen ez sütőtől is függ, az enyémnél gyakran járok el így).

Kuglóf (Csákberény):

Hozzávalók: 1 kg liszt, 0,5 l tej, 1 dl étolaj, 9 dkg cukor, 50 db szacharin, 5 dkg élesztő, 4 dkg zsír, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojássárgája, fél citrom héja reszelve, mazsola, kakaó, kicsi só

Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, ha szükséges, kevés tejet teszünk még hozzá. A hozzávalókból jó rétestészta lágyságú tésztát gyúrunk. A gyúrást mindaddig kell folytatni, míg a készítő kéz a tésztától magától le nem tisztul. Az így begyúrt tésztát fele-fele részben elosztjuk és letakarva langyos helyre félretesszük pihenni, kelni. Egy jó óra múlva az egyik részhez kakaót teszünk, s mindkét tésztát ismét munkába fogjuk, átgyúrjuk. Az ismét átgyúrt, mazsolával ízesített barna és fehér tésztát ismét két adagra vesszük (mert két kuglóf készül). A tésztát sodrófával alaposan kisodorjuk, majd egymásra téve összetekerjük, s kuglófsütő formába szépen belehajtva ismét kelni hagyjuk. Ezután tojással megkenjük, hogy szép piros legyen, és 45 perc alatt kisütjük.

Fotógaléria