Hagyományos tarkedli:

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, só, egy evőkanál cukor, 4 dl tej, fél élesztő

Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejben felolvasztjuk, majd az összes hozzávalót egy keverőtálban csomómentesre keverjük. Ezt langyos helyen állni hagyjuk és 30 perc után forró olajban kisütjük. Körülbelül egy tarkedlihez egy evőkanálnyi tészta kell a cserép tarkedlibe, de egyéni ízlés szerint kisebbre, nagyobbra is süthető más edényben. Amikor megsült, baracklekvárral, szilvalekvárral kínáljuk vagy porcukorral szórjuk meg. 


Nuss-tangli/diós rúd (Pusztavám):

Hozzávalók: 50 dkg dió, 40 dkg porcukor, 20 dkg kekszmorzsa, 4 tojás fehérje, 2 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja, fél citrom leve Elkészítés: A tojások fehérjéjét felverjük habnak 35 dkg cukorral. A diót, a morzsát és a citromhéjat összekeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját. Beleöntjük a felvert tojásfehérje 2/3-át, összegyúrjuk. A tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk. A visszamaradt tojásfehérjét a maradék 5 dkg porcukorral tovább verjük, hogy kemény habot kapjunk, majd ezt rákenjük a tésztára. Végül a tésztát, ujjnyi széles csíkokra vágjuk, és előmelegített sütőben, alacsony hőmérsékleten szárítjuk. Ha a hab kemény, már kész. (A hab ne piruljon meg a tetején, maradjon szép fehér!)


Hájas pogácsa Krüpl Etelka nagymamájának receptje alapján (Vértessomló):

Hozzávalók: 50 dkg háj, 20 dkg liszt, 4 tojás sárgája, egy csipet só, tejföl, egy kupica fehér bor, kemény lekvár a töltéshez, porcukor, 1 vaníliás cukor

Elkészítés: A hájat összedolgozzuk a 20 dkg liszttel és 3 gombócot gyúrunk belőle. Az 50 dkg lisztből a tojás sárgájával, sóval, a borral és annyi tejföllel amennyit felvesz, rétes tésztát dagasztunk. A rétes tésztát kisodorjuk és az egyik hájgombócot is. A tésztára terítjük a hájat és 4 oldalról összehajtogatjuk. Ezt 1/2 órás pihentetéssel megismételjük a másik két hájgombóccal. Figyeljünk oda, hogy mindig ugyanabba az irányba hajtogassuk a tésztát, ettől lesz szép leveles. A tésztát 3 mm vékonyra kisodorjuk és tetszés szerinti, pl. 4 x 4 -es kockákat vágunk belőle derelyeszaggatóval, a közepére lekvárt teszünk és félbehajtjuk. Előtte a két sarkát megkenjük egy pici tojásfehérjével és nem túl erősen összenyomjuk a tésztát, oldalát megkenjük tojás fehérjével, hogy sütésnél ne nyíljon szét. Tepsibe tesszük, hagyjunk egy kis helyet, mert megnőnek a pogácsák. Forró sütőben aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve még forrón vaníliás porcukrot szitálunk rá és egymás mellé tálcára sorakoztatjuk a pogácsákat. Ugyanebből a tésztából krémes lapot is süthetünk. Ahhoz nagyon vékonyra sodorjuk a tésztát. És ugyanúgy forró sütőben sütjük mint a hájas pogácsát. Figyeljünk oda, mert gyorsan kisül. 

 

Mákos/diós kalács Geszler nagymama receptje alapján (Mór):

Hozzávalók: 3 rolni kalácshoz kell 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojás sárgája, 4 evőkanál tejföl, pici só

Elkészítés: Ezt összegyúrjuk és elosztjuk három felé, majd kinyújtjuk és nekiállunk a tölteléknek. A töltelék hozzávalói: 40 dkg darált mák/dió, 1 csomag vaníliás cukor, 35 dkg porcukor. Mindezt 3,5 dl tejjel felfőzzük. A tölteléket a tésztára kenjük, összetekerve rolnit formálunk, s a kikent tepsiben tojásfehérjével megkenve jól megsütjük. Illata és finom íze, mint régen, ma is hozzájárul a karácsony melegéhez.


Macskapracni:

Ez szintén egy hagyományos sváb sütemény, mely liszt és sütés nélkül készül. Ehhez a süteményhez régen egy nyomófát használtak. A süteményt ebbe a porcukorral meghintett nyomófába nyomkodták, majd kiütötték a sütőlemezre. Ennek a nyomófának a mintája egy cica talpára hasonlított, innen kapta a nevét. A nyomófát egyes helyeken ütőfának is szokták mondani. 
Hozzávalók: 30 dkg dió, 20-30 dkg porcukor, 10 dkg kekszmorzsa, 2 tojás fehérje, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál kakaó

Elkészítés: A tojások fehérjéjét a cukorral felverjük, hozzákeverjük a sárgájukat. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is és tésztává gyúrjuk. A kész tésztát jól belenyomkodjuk a kilisztezett formába, majd sütőlapra kiütjük. Előmelegített sütőben, alacsony hőfokon sütjük, vagyis inkább csak szárítjuk. 



Zebrakuglóf:

Hozzávalók: 5 egész tojás, 35 dkg porcukor, 2,5 dl étolaj, 1 dl víz, 37 dkg liszt, egy csomag sütőpor
Elkészítés: A tésztájához ki kell keverni habosra 5 egész tojást, 35 dkg porcukorral, majd hozzá kell adni a 2,5 dl étolajat, az 1 dl vizet, a 37 dkg lisztet és az egy csomag sütőport. Ezt vegyük kétfelé, az egyiket szinesítsük kakaóval. Ahogy a tészta a tortaforma aljában szétterül, gyönyörű mintázatot vesz fel. Közepes tűznél sütjük ki. Szeletelve igazán mutatós. 


Kvircedli:

A kvircedli egy babapiskótára emlékeztető sütemény, amit a borleveshez, borozgatáshoz eszegetnek, mártogatnak. Száraz, ropogós, sokáig eláll. 
Hozzávalók: 1 egész tojás, 5 tojás sárgája, 25 dkg cukor, 38 dkg liszt, 1 dkg szalakáli, reszelt citrom héja 

Elkészítés: A cukrot az egész tojással egész fehérre, habosra kikeverjük. Beleszórjuk a szalakálit, egy fél citrom reszelt héját és kisebb adagokban a lisztet. Amikor már nagyon sűrű lett, kézzel dolgozzuk össze. Nagyon fura állagú tészta keletkezik. Ne lepődjenek meg! Olyan, mint a nyúlós habcsók, ragad a kézre. Nem is kell tovább gyúrni, inkább forgassuk meg bő lisztben. Kettéosztjuk és keskeny-ujjnyi vastag-csíkokat nyújtunk belőle. A tésztacsak pont olyan széles, mint a forma. Végigpörgetjük rajta a fakockát, belenyomva a mintáját. A minták között felvágjuk és egy éjszakát pihenni hagyjuk. Reggel bekapcsoljuk a sütőt, tepsibe tesszük a megszáradt sütiket és gyenge lángon 20 percig sütjük. Sülés közben nincs kellemes illata. Szúrós szagú gáz keletkezik a szalakálitól. A végeredmény nem érződik, nagyon finom, ropogós süti!


Fonott kalács (Várgesztes):

Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő, 40 dkg liszt, 1,5 dl langyos tej, 5 dkg cukor, 1 vaniliás cukor, 5 dkg vaj, 1 tojás és 1 tojás sárgája, só 

Elkészítés: Az élesztőt a cukorral, tejjel felfuttatjuk. Tegyük bele a többi hozzávalót, és gyúrjuk össze simára. Negyedóra múlva ismételjük meg. Ezután kinyújtjuk a tésztát, három részre osztjuk és megfonjuk a kalácsot. Tepsibe rakjuk, pihentetjük, és utána bekenjük tojássárgájával és megsütjük.


Szalagos fánk (Várgesztes):

Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 50 dkg liszt, 1 evőkanál porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojás sárgája, kevés só, kevés rum

Elkészítés: Az élesztőt a cukorral langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet az élesztővel, tojássárgájával, vajjal, rummal, sóval összegyúrjuk. Fél óra pihentetés után kinyújtjuk, a tésztát és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Bő olajban kisütjük, az egyik oldalát fedő alatt, a másikat a nélkül.


Mandulakocka (Szár):

Hozzávalók: 14 dkg vaj, 14 dkg cukor, 7 dkg dió, 7 dkg mandula, 7 dkg liszt,  4 tojás habja, Máz: 3 tojás sárgája, 11 dkg porcukor, 5 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A vajat és a porcukrot jól összekeverjük, hozzáadjuk a darált diót, mandulát, majd a lisztet. Legvégül a tojások kemény habját. A masszát közepes tepsibe félig megsűtjük, ezután rákenjük a tojássárgájából és porcukorból álló, jól elkevert  mázat, amire olvasztott csokoládét csöpögtetünk és a sütemény tetejét hosszába villával végighúzzuk. Rövid ideig sütjük, a máznak sárgának kell maradni, nem barnulhat meg! Nagyon éles vékony pengéjű késsel vágták 3x3 cm-s kockákra. Ha nincs mandula, lehet a mandula mennyiségét dióval helyettesíteni. Ilyenkor a dió adag felét, enyhén megpirítjuk.

 

Vaníliás koszorú (Szár):

Hozzávalók: 68 dkg liszt,18 dkg porcukor, 45 dkg vaj, 8 tojás sárgája, 1 citrom leve és héja, 1 vaníliás cukor, ¼ sütőpor, sárgabarack lekvár

Elkészítés: A vajat a tojás sárgájával jól kikeverjük, belekeverjük a citom levét és héját, a vaníliás cukrot és végül a liszttel elkevert sütőport. Alaposan összegyúrjuk ezt a masszát és lisztezett deszkán 2mm vékonyra nyújtjuk, és csillag formájú szaggatóval kiszaggatjuk. Sütés előtt a 2 csillag backlekvárral úgy ragasztjuk össze, hogy a felső csillag közepét gyűszűvel kiszúrjuk. Sütésnél arra kell figyelni, hogy a csillagok teljesen világosak maradjanak. Még melegen vaníliás porcukorral hintjük! 


Krumplis batyu szilvalekvárral:

Hozzávalók: Fél kilogramm sós vízben főtt burgonya, 40 dkg liszt, 2,5 dkg friss élesztő, 1 dl langyos tej, 1 egész tojás

Elkészítés: A tejben kicsi cukorral felfuttatjuk az élesztőt, és a többi anyaggal együtt összegyúrjuk. Nem kell várni, hogy megkeljen, azonnal sodorható, kockára vágjuk, és betöltjük a szilvalekvárral. Batyukat készítünk, tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Tálalásnál fahéjas porcukorral megszórva kínáljuk.


Füles fánk (Vértesboglár):

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg háj, kicsi só - ezeket összedolgozzuk. Hideg helyen pihentetjük. Tésztához: 30 dkg liszt, 5 tojás sárgája, kb. 1 dl rum, 1 dl tej.
Elkészítés: Ebből tésztát készítünk, pihentetjük. Majd a rétestésztát kinyújtjuk, rátesszük a hájas tésztát és háromszor hajtogatjuk. Négy részre osztjuk, vékonyra kisodorjuk, a 40 x 40-es lapból 25 db 8 cm-es négyzetet vágunk. A tészta négyzeteket feltekerjük a fánksütő formára, zsineggel rögzítjük, forró olajban kisütjük. A kisült füleseket fahéjas cukorba forgatjuk, és tejszínhabbal töltjük.

 


Vakarcs (Pátka):

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 4 ek mangalica zsír, 2 dl tej (ha nincs tejföl, ez is jó),  ízlés szerint, 1 db tojás, 0.5 csomag sütőpor (elhagyható, de ettől puhább lesz a tészta, omlósabb)
Elkészítés: A lisztet egy tálba öntjük. Beleütjük a tojást, belekanalazzuk a zsírt, sót, tejet, sütőport, és gyúrni kezdjük. Ha összegyúrtuk, egy puha tésztát kell kapjunk, ha nem az, tehetünk bele még tejet ízlés szerint. Ha túl puhának tartjuk, akkor pedig lisztet. Kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és egyenletesen elnyomkodjuk benne, a tetejét bevagdossuk, megkenjük olajjal vagy esetleg tojással, és közepesen meleg sütőbe toljuk fél órára. Fél óra után megnézzük, és kicsit pirítjuk még, ha szükséges, hogy a teteje is szép aranybarnára süljön.


Smarni (Várgesztes):

Hozzávalók: burgonya, liszt, só, zsír, búzadara (mindenből ízlés szerint, ki hogy szereti)
Elkészítés: Megfőzzük héjában a krumplit, majd áttörjük. Adunk hozzá sót, liszttel elmorzsoljuk (kb. 3 marék liszt ehhez a mennyiséghez) és egy marék búzadarát teszünk bele. Zsírt forrósítunk egy lábasban és folyamatos keveréssel pirítani kezdjük a tésztát. Eleinte fedő alatt, majd később fedő nélkül, hogy megpiruljon. Ha csomósnak látjuk, pici búzadarát és zsírt adjunk hozzá. Restre sütjük, ilyenkor az étel alja kicsit keményebb, odakap, sötétebb lesz a színe is, és ízlés szerint tálaljuk. A legjobb hozzá a régi, köcsögös aludttej, de finom hideg tejjel, joghurttal, kefírrel, ízlés szerint édes lekvárral. 


Fotógaléria