Csókakői kolbászleves:

Hozzávalók: 1 közepes fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 30 dkg paraszt vagy házi kolbász, 1 csapott evőkanál édesnemes pirospaprika, 25-25 dkg zöldborsó és zöldbab, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1/2 mokkáskanál őrölt kömény, 1 kiskanál cseresznyepaprika krém, 1 babérlevél, 1 kiskanál mustár, fél citrom leve, 1 kiskanál só, 1 kiskanálnyi fölaprított friss vagy feleannyi szárított tárkonylevél.

Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, lábasban vagy bográcsban az olajon kis lángon megfonnyasztjuk. A kolbászt, miután bőrét lehúztuk, karikára szeljük. Igyekezzünk olyan fajtát választani, amelyik szépen vágható, nem esik szét, így biztosan nem is fő szét. A hagymára dobjuk, közepes lángon 1-2 percig pirítjuk. A pirított kolbászt a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, majd a zöldborsót és a zöldbabot hozzáadjuk. Nagy lángra állítjuk, 1 liter vizet öntünk rá. A zúzott fokhagymával, a köménnyel, a paprikakrémmel és a babérral fűszerezzük, megsózzuk. Kb. 10-15 percig főzzük, ez alatt a borsó és a bab is megpuhul. Közben a tejfölt a tejszínnel, a liszttel, a citromlével és a mustárral simára keverjük. A levesből fél merőkanálnyit a tejfölös keverékbe teszünk, elkeverjük, majd a fövő levesbe öntjük. 2-3 percig kis lángon főzzük, ez alatt leve kissé besűrűsödik. Ha kell, utána ízesítjük, végül a tárkonnyal fűszerezzük.

Pátkai halászlé:

Hozzávalók: 1,5 kg ponty és vegyes apróhal, 2 l víz, 5 fej vöröshagyma, 2 paradicsom, 2 paprika, 2 evőkanál édesnemes paprika

Elkészítés: A pontyot és az apróhalakat megtisztítjuk (pikkelyeiket lekaparjuk), megmossuk, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágjuk. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, hidegre tesszük. A paradicsomot és a paprikát megmossuk, félbevágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük. Fazékba rakjuk, ráöntünk 2 l vizet, beletesszük a halak fejét, farkát és uszonyait. Hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát, sózzuk, felforraljuk és lassú tűzön kb. 2 órát főzzük. Ez az alaplé, amelyet leszűrünk, a sűrűjét pedig átpasszírozzuk. A levet felforraljuk, belekeverjük a pirospaprikát, beletesszük a halszeleteket és 8-10 perc alatt megfőzzük. Már ne keverjük, csak rázogassuk, mert a halhús összetörik.

Boglári borleves Hárslevelűből:

Hozzávalók: egy rész fehérbor, a borral megegyező mennyiségű víz, egy kávéskanál egész szegfűszeg, 20 dkg kristálycukor, 5 egész tojás

Elkészítés: Az alapanyagokat tűzre téve kezdjük összeforralni, habverővel folyamatosan keverve, nehogy a meleg tojásokat összerántsa. A borlevest hidegen tálaljuk.

Móri paprikás csirkeleves:

Hozzávalók: 1 konyhakész csirke, 1,5 l víz, 1 közepes vöröshagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál pirospaprika, 1 csapott evőkanál só, 1 kávéskanál liszt, 1 kávéskanál cseresznyepaprika-krém. A reszelt tésztához: 10 dkg liszt, 1 tojás, csipetnyi só

Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk és az olajon üvegesre sütjük. A pirospaprikával meghintjük, 1 dl vizet öntünk rá, és 6-8 percig főzzük, míg zsírjára sül. A csirkét nyolc részre vágjuk: először hosszában kettéhasítjuk, majd levágjuk a szárnyát úgy, hogy egy kis mellrész is maradjon rajta, ezután lecsapjuk a combját, majd a forgónál kettéhasítjuk. A húsdarabokat besózzuk, a paprikás hagymára dobjuk, és kevergetve néhány perc alatt fehéredésig sütjük. Egy kevés vizet öntünk alá, lefedjük, és kis lángon kb. 25 perc alatt félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a karikákra szelt paprikát és paradicsomot, 1 liter vízzel fölöntjük, és lefedve, kb. 25 perc alatt puhára főzzük. A tejfölt a tejszínnel meg a liszttel simára keverjük. Egy kevés forró levest belemerünk, majd az egészet a levesbe öntjük. 2-3 percig forraljuk, míg a leve kissé besűrűsödik. Ha kell, sózzuk, a cseresznyepaprika-krémmel ízesítjük. A végén belefőzzük a reszelt tésztát is. Ez úgy készül, hogy a lisztből és a tojásból csipetnyi sóval kemény tésztát gyúrunk, amelyet nagy lyukú reszelőn lereszelünk.

Krumpligombócos rántottleves (Szár):

Hozzávalók: Leveshez: 2 evőkanál zsír, 4 evőkanál finomliszt, 1 kávéskanálpirospaprika, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál köménymag, 1.5 l krumpli főzőleve, 2 dl tejföl Krumpligombóchoz: 30 dkg krumpli, 10 dkg liszt, 1 evőkanálzsír, kevéshagyma, 1 tojás, só

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, sós vízben megfőzzük és melegen krumplinyomón átnyomjuk. Hozzáadjuk amegpárolt hagymát, a lisztet, a tojást és a sót. Összedolgozzuk és apró golyókat formálunk a masszából. A zsírból és a lisztből rántást készítünk, beleszórjuk a köménymagot, pirospaprikát, és rögtön felöntjüka krumpli levével. Ízlés szerint sózzuk és belerakjuk a krumpligombócokat. Amikor a gombócok feljönnek a leves színére, tejföllel tálaljuk.

Tejleves (Szár):

Hozzávalók: Leveshez: 1,5 l tej, 0.5 l víz, csipet só, Levesbetéthez: 5 dkg liszt, 1 tojás, víz

Elkészítés: A tojást és a lisztet annyi vízzel összegyúrjuk, hogy kissé kemény tésztát kapjunk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tejet a vízzel felforraljuk, pici sóval ízesítjük. Egyes családoknál édesen készítik.

 

 

Krumpligombócos rántott leves (Szár):

Hozzávalók a leveshez: 1,5 l burgonya-főzőlé, 2 dl tejföl, 4 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál zsír, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 kávéskanál köménymag, 1 kávéskanál só. A krumpligombóchoz: 30 dkg burgonya, 10 dkg liszt, 1 tojás, 1 evőkanál zsír, kevés hagyma, só

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, sós vízben megfőzzük és melegen krumplinyomón átnyomjuk. Hozzáadjuk a megpárolt hagymát, a lisztet, a tojást és a sót. Összedolgozzuk és apró golyókat formálunk a masszából. A zsírból és a lisztből rántást készítünk, beleszórjuk a köménymagot és a pirospaprikát, majd rögtön felöntjük a krumpli főzőlevével. Ízlés szerint sózzuk és belerakjuk a krumplisgombócokat. Amikor a gombócok feljönnek a leves színére, tejföllel tálaljuk.

Zwibitung / Zwiebel-tung hagymaleves (Szár) – Freész Anna

Hozzávalók: 4-6 fej hagyma, 0,5 kg kolbász, 1 l házi befőzött paradicsom, tojás, só, pirospaprika, cukor, zsír vagy olaj,

Olajban, vagy zsírban megdinszteljük a karikára vágott hagymát. A kolbászt karikákra vágva a hagymával tovább dinszteljük, majd a tűzről levéve pirospaprikát keverünk hozzá. Megsózzuk, egy evőkanál cukorral és ízlés szerint kevés magyarborssal ízesítjük. Felöntjük a befőzőtt paradicsommal és vízzel fele-fele arányban, hogy ellepje a hagymát és a kolbászt, majd rövid ideig forraljuk, de ne főzzük túl. Igény szerint belekevert tojással sűríthetjük.

 

Legényfogó leves (Várgesztes)

Hozzávalók: 1kg lapocka vagy pulyka felsőcomb,25dkg máj (csirke v sertés),25dkg barna champion gomba, 25dkgvegyes zöldség,  1nagyfej vörös hagyma, zöldpaprika, paradicsom,  1-2babérlevél, 1nagy pohár tejföl,  1csokor kapor,  só,bors,  liszt        

Elkészítés: Az apróra vágott hagymát kevés olajban megfonnyasztjuk, majd paradicsomot és zöldpaprikát teszünk rá. Beletesszük az apró kockákra vágott húst, a zöldséget, gombát, babérlevelet, sót, borsot. Felengedjük vízzel és puhára pároljuk. Beletesszük a csíkokra vágott májat és a tejfölbe egy evőkanál lisztet teszünk és behabarjuk vele a levest. Végül apró galuskákat szaggatunk bele. 

Tárkonyos -tejszínes gombaleves (Gánt):

Hozzávalók: : 50 dkg barna csiperke, 1-1 közepes szál sárgarépa és fehérrépa, 3-4 dkg vaj,1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, kb. 1 liter húsleves (kockából), 2 dl főzőtejszín, kakukkfű, tárkonylevél, őrölt bors, kb. 1 evőkanál citromlé, csipet cukor, 1 csokor petrezselyem,

Elkészítés: Tisztítás után a zöldségeket, a gombát és a hagymákat aprítom. Felhevített vajban magas hőfokon a zöldségeket a hagymákkal addig párolom, ameddig nagyja levét elpárologja. Rádobom a gombát, sózom, borsozom, amikor a gomba összeesett, felengedem a húslevessel, kakukkfűvel, tárkonnyal ízesítem. Amikor újraforr, belekeverem a tejszínt és a citromlevet, csipet cukrot adok hozzá, és kis maréknyi száraztésztát dobok a levesbe, együtt lassan addig főzöm, ameddig a tészta megpuhul. A végén bőven meghintem friss petrezselyemmel, de azzal már nem főzöm, majd hamarosan tálalom.

Hagymaleves (Csákberény):

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 paprika, 1 paradicsom (vagy paradicsomlé), zsír, pirospaprika, só, őrölt bors

Elkészítés: A hagymát lereszeljük, azután az apróra vágott zöldpaprikával és paradicsommal együtt zsíron megdinszteljük, pirospaprikával, sóval, borssal ízesítjük, majd a forrázott gombócok főzőlevével felengedjük. Tálaláskor a forrázott gombócokból aprítunk bele.

 

Savanyú tojásleves krumplival (Bokod)

Hozzávalók: 4-5 tojás, 3-4 burgonya, 1-2 fej vöröshagyma, 1-2 evőkanál ecet, 1 evőkanál zsír vagy olaj, 2 kávéskanál tejföl, 1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál pirospaprika, só, bors, babérlevél

Elkészítés: Az olajban vagy zsírban megdinszteljük a hagymát. Beletesszük az apró kockákra vágott krumplit, felöntjük vízzel, megsózzuk és megborsozzuk, végül beletesszük a pirospaprikát és a babérlevelet. Egy külön lábosban keményre főzzük a tojásokat. Amikor megfőtt a burgonya és elkészültek a tojások, a tojásokat gerezdekre vágjuk és hozzáadjuk a burgonyához. Ezután ecetet és cukrot adunk hozzá, végül habarást készítünk, amelyet a leveshez adunk.

Köménymagos rántott leves aprított kenyérkockákkal (Tatabánya):

Hozzávalók: 1,5 l víz, 4 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál fűszerpaprika, 1 kávéskanál köménymag, 1 kávéskanál só, ízlés szerint bors, 2 szelet kenyér (pirítós)

Elkészítés: Rántást készítünk a zsírból és a lisztből, hozzáadjuk a köménymagot. Felengedjük hideg vízzel, ezután hozzáadjuk a paprikát, a sót és a borsot, majd felforraljuk. A kenyeret megpirítjuk, majd tetszés szerint összekockázzuk. Ha a leves jól felforrt, levesszük a tűzről. Mindenki tetszés szerint rakhat a pirítósból magának a levesbe.

Fotógaléria