Csókakői kolbászleves:

Hozzávalók: 1 közepes fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 30 dkg paraszt vagy házi kolbász, 1 csapott evőkanál édesnemes pirospaprika, 25-25 dkg zöldborsó és zöldbab, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1/2 mokkáskanál őrölt kömény, 1 kiskanál cseresznyepaprika krém, 1 babérlevél, 1 kiskanál mustár, fél citrom leve, 1 kiskanál só, 1 kiskanálnyi fölaprított friss vagy feleannyi szárított tárkonylevél.

Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, lábasban vagy bográcsban az olajon kis lángon megfonnyasztjuk. A kolbászt, miután bőrét lehúztuk, karikára szeljük. Igyekezzünk olyan fajtát választani, amelyik szépen vágható, nem esik szét, így biztosan nem is fő szét. A hagymára dobjuk, közepes lángon 1-2 percig pirítjuk. A pirított kolbászt a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, majd a zöldborsót és a zöldbabot hozzáadjuk. Nagy lángra állítjuk, 1 liter vizet öntünk rá. A zúzott fokhagymával, a köménnyel, a paprikakrémmel és a babérral fűszerezzük, megsózzuk. Kb. 10-15 percig főzzük, ez alatt a borsó és a bab is megpuhul. Közben a tejfölt a tejszínnel, a liszttel, a citromlével és a mustárral simára keverjük. A levesből fél merőkanálnyit a tejfölös keverékbe teszünk, elkeverjük, majd a fövő levesbe öntjük. 2-3 percig kis lángon főzzük, ez alatt leve kissé besűrűsödik. Ha kell, utána ízesítjük, végül a tárkonnyal fűszerezzük.

Pátkai halászlé:

Hozzávalók: 1,5 kg ponty és vegyes apróhal, 5 fej vöröshagyma, 2 paradicsom, 2 paprika, 2 evőkanál édesnemes paprika.

Elkészítés: A pontyot, apróhalakat megtisztítjuk (pikkelyeit lekaparjuk), megmossuk, fejét, farkát, uszonyait levágjuk. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, hidegre tesszük. A paradicsomot, paprikát megmossuk, félbe vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük. Fazékba rakjuk, ráöntünk 2 liter vizet, beletesszük a hal fejét, farkát, uszonyait. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát, sózzuk, felforraljuk és lassú tűzön kb. 2 órát főzzük. Ez az alaplé. Az alaplevet leszűrjük, a sűrűjét átpasszírozzuk. A levet felforraljuk, belekeverjük a pirospaprikát, beletesszük a halszeleteket és 8-10 perc alatt megfőzzük. Már ne keverjük, csak rázogassuk, mert a halhús összetörik.

Boglári borleves Hárslevelűből:

Hozzávalók: egy rész fehérbor, a borral megegyező mennyiségű víz, egy kávéskanál egész szegfűszeg, 20 dkg kristálycukor, 5 egész tojás

Elkészítés: Az alapanyagokat tűzre téve kezdjük összeforralni, habverővel folyamatosan keverve, nehogy a meleg tojásokat összerántsa. A borlevest hidegen tálaljuk.

Móri paprikáscsirke leves:

Hozzávalók 70 főre ( otthon egy nullával kevesebb): 15 dkg csirke alsó, felső comb és mell ( akár egész csirke is lehet, de akkor is bontsuk részekre), 1 kg füstölt mangalica szalonna, 1,5 kg vöröshagyma, 1,5 kg sárgarépa, 1 kg gyökér, 2 db zeller, 2 fej fokhagyma, 1 dkg színes vagy fekete bors, 5 dkg pirospaprika, 20 dkg pirosarany, 1 doboz leveskocka, 1/4 házi tarhonya, 2,5 l tejföl, 1 l tejszín, 1 csomag petrezselyemzöld, 5 dkg só, 6 kg kenyér

Elkészítés: A mangalica szalonnát összekockázzuk, majd a bográcsban ropogósra megsütjük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a konyhakertben termő már színesedő paprikát. Ehhez hozzáadjuk a piros aranyat és egy csipet Erős Pistát, majd a besózott bőrős combokat megszórjuk színes borssal. Amikor kifehéredik, még jobb, ha kicsit megpirul a bőre, következik a darabokra vágott mell és a kis kockára összevágott sárgarépa, gyökér és zeller. Óvatosan keverve pároljuk, majd megszórjuk pirospaprikával, és ha leégni készül, engedjük fel vízzel, hogy bőségesen ellepje. Ezután rakhatjuk hozzá a leveskockát, vagy leves kivonatot, és már lassú tűzön főzzük tovább, de közben érdemes a só miatt megkóstolni, hogy kell-e hozzá, vagy sem. Amikor félig kész, adhatunk hozzá házi tarhonyát, vagy csipetkét. Keverjük el a tejfölt a tejszínnel, kevés liszttel és habarjuk be, majd jól forraljuk ki. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel és ha lehet, sváb házi kenyérrel fogyasztjuk.

Krumpligombócos rántottleves (Szár):

Hozzávalók: Leveshez: 2 evőkanál zsír, 4 evőkanál finomliszt, 1 kávéskanálpirospaprika, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál köménymag, 1.5 l krumpli főzőleve, 2 dl tejföl Krumpligombóchoz: 30 dkg krumpli, 10 dkg liszt, 1 evőkanálzsír, kevéshagyma, 1 tojás, só

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, sós vízben megfőzzük és melegen krumplinyomón átnyomjuk. Hozzáadjuk amegpárolt hagymát, a lisztet, a tojást és a sót. Összedolgozzuk és apró golyókat formálunk a masszából. A zsírból és a lisztből rántást készítünk, beleszórjuk a köménymagot, pirospaprikát, és rögtön felöntjüka krumpli levével. Ízlés szerint sózzuk és belerakjuk a krumpligombócokat. Amikor a gombócok feljönnek a leves színére, tejföllel tálaljuk.

Tejleves (Szár):

Hozzávalók: Leveshez: 1,5 l tej, 0.5 l víz, csipet só, Levesbetéthez: 5 dkg liszt, 1 tojás, víz

Elkészítés: A tojást és a lisztet annyi vízzel összegyúrjuk, hogy kissé kemény tésztát kapjunk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tejet a vízzel felforraljuk, pici sóval ízesítjük. Egyes családoknál édesen készítik.

 

Legényfogó leves (Várgesztes)

Hozzávalók: 1kg lapocka vagy pulyka felsőcomb,25dkgmáj (csirke v sertés),25dkg barna champion gomba, 25dkgvegyes zöldség,  1nagyfej vörös hagyma, zöldpaprika, paradicsom,  1-2babérlevél, 1nagy pohár tejföl,  1csokor kapor,  só,bors,  liszt        

Elkészítés: Az apróra vágott hagymát kevés olajban megfonnyasztjuk, majd paradicsomot és zöldpaprikát teszünk rá. Beletesszük az apró kockákra vágott húst, a zöldséget, gombát, babérlevelet, sót, borsot. Felengedjük vízzel és puhára pároljuk. Beletesszük a csíkokra vágott májat és a tejfölbe egy evőkanál lisztet teszünk és behabarjuk vele a levest. Végül apró galuskákat szaggatunk bele. 

Tárkonyos -tejszínes gombaleves (Gánt):

Hozzávalók: : 50 dkg barna csiperke, 1-1 közepes szál sárgarépa és fehérrépa, 3-4 dkg vaj,1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, kb. 1 liter húsleves (kockából), 2 dl főzőtejszín, kakukkfű, tárkonylevél, őrölt bors, kb. 1 evőkanál citromlé, csipet cukor, 1 csokor petrezselyem,

Elkészítés: Tisztítás után a zöldségeket, a gombát és a hagymákat aprítom. Felhevített vajban magas hőfokon a zöldségeket a hagymákkal addig párolom, ameddig nagyja levét elpárologja. Rádobom a gombát, sózom, borsozom, amikor a gomba összeesett, felengedem a húslevessel, kakukkfűvel, tárkonnyal ízesítem. Amikor újraforr, belekeverem a tejszínt és a citromlevet, csipet cukrot adok hozzá, és kis maréknyi száraztésztát dobok a levesbe, együtt lassan addig főzöm, ameddig a tészta megpuhul. A végén bőven meghintem friss petrezselyemmel, de azzal már nem főzöm, majd hamarosan tálalom.

 

Fotógaléria