Natúrparki kincsestár

 

 

 

Fotóarchívum

A Pro Vértes nagyon fontos feladatának tartja az értékőrzést, a natúrparki értéktár összeállítását, ezért folyamatos gyűjtőmunkát végez. 1997 óta több, mint 12 000 fényképet és diát digitalizáltunk, közel 3000 db kiadványt, dokumentumot, újságcikket, gyűjteményt töltöttünk fel az adatbázisunkba. A natúrparki lakosoktól beérkezett különböző témájú képek nemcsak a a Hosszú téli esték rendezvénysorozatunk fényképes vetítéseit színesítik, hanem nagy segítségünkre lesznek majd a települési monográfiák elkészítésében.

 

 

 

Filmarchívum

A Pro Vértes szívügyének tekinti a Vértesi Natúrpark településeinek az életét, a natúrparki lakosok egymás közötti kapcsolatrendszerét. Viszló Levente megálmodta és elképzelte, hogy minden natúrparki településről forgat egy kisfilmet, hogy a települések jobban megismerjék egymást, hogy minden natúrparki lakos átfogó képet kapjon saját falujának/városának történetéről, életéről, hagyományairól és népszokásairól. 2013-ban elkezdtük a munkálatokat, 4 film már elkészült, (Csákvár, Vértesboglár, Várgesztes és Gánt), a forgatások folyamatosan zajlanak, de a végső cél, hogy  egy nagy közös "produkciókban"  bemutassuk a  Vértesi Natúrpark összes települését. Ezenkívül vannak olyan települések, melyekről készült egy-egy szösszenet, melyek szintén itt elérhetőek. 

 

 

Natúrparki irodalom

A fényképek, írásos dokumentumok és az interjúk vázát képezik a települési monográfiáknak is, hiszem ezekből merítve 2013-ban elkészítettük a Vértesi Natúrpark települési monográfia sorozat első részét, a Bodmér, egy különc falu története címmel. Terveink között szerepel a többi megjelentetése is, illetve újbóli kiadása. 
A Pro Vértes kínálati palettáját tovább színesítik a természetvédelemhez kapcsolódó kiadványok és könyvek is. 

 

 

 

Híres emberek

Akikre nagyon büszkék lehetünk...

 

 

 

 

 

Legendák, történelmi érdekességek

A Vértesben sok szépség, érték, műemlék, látnivaló, legenda vesz körül bennünket. Nézzünk magunkba: miközben járunk - kelünk a világban, ismerjük - e ezeket ? Mennyit tudunk szűkebb hazánkról ?

 

 

 

 

Hollywood a Vértesben

 A Vértesi Natúrpark igazi értéke a sokszínűség, hiszen a jellegzetes magyar tájak csaknem mindegyike megtalálható itt. Ennek értékes bizonyítéka, hogy a filmes szakmában dolgozók figyelmét is felkeltette a Vértes varázslatos növény- és állatvilága, csodálatos legelői, mezei virágokkal tarkított rétjei. Számos reklámfilm, sorozat, történelmi film forgatására került/kerül sor ezeken a helyszíneken, melyek nemcsak a Vértesi Natúrparkot népszerűsítik, hanem kis országunk hírnevét is növeli. Ismerkedjen meg ezekkel a filmekkel, reklámokkal, hogy néhány pillanatra Ön is időutazást tegyen a Vértesi Natúrpark legszebb területein!