A Láncos-kastély főhomlokzata 1895-1899 között

A Vértes déli oldalában, a Móri-árok középpontjában kialakult, bortermeléséről híres Mór város főterének arculatát egy jelentékeny épület, a Láncos-kastély határozza meg, amely 1790-ben, a hazai kastélyépítési szokások szerint épült. Elnevezését az előtte húzódó, kovácsoltvasból készült lánckerítésről kapta.
    Az egyemeletes, szintenként 16 ablakos, copf stílusú kastélynak két kosáríves kiképzésű vörös márvány kapuja van. Homlokzatát három páros oszlop által tartott vörös márvány erkély díszíti. Udvarán mindkét szinten árkádsor húzódik végig. Az épület középpontjában helyezték el a dísztermet, amely a bécsi mintájú társasági élet színtere volt. A hátsó szárnyakban két hengeres lépcsőtorony van, benne szűk csigalépcsővel.
    A kastélyt a Luzsénszky család építtette. A lengyel származású Luzsénszkyek Rudolf és I. Lipót királytól kaptak magyarországi birtokot, III. Károly királytól pedig bárói címet. A móri birtokrészhez a Lamberg családba való beházasodással jutottak.
    A 18. század közepén és a 19. század elején földrengések sorozata rázta meg a környéket. A Láncos-kastély történetében 1810. január hava és 1814. pünkösd hava emlékezetes dátum. A kastély a földrengések során mindkét alkalommal jelentős károkat szenvedett. Valószínűleg évtizedeknek kellett eltelni a teljes helyreállításig. A tekintélyes tömegű épület ezután különösebb károk nélkül vészelte át a történelem és a természet által rámért megpróbáltatásokat, és ma – otthont adva a Móri Polgármesteri Hivatalnak – tökéletesen megfelel rendeltetésének.

Szerző: Béni Kornél


Elérhetőségek:

Mór Város Önkormányzata
8060 Mór, Szent István tér 6.
Tel./Fax: 22/560-822
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
web: www.mor.hu

 

Letölthető leporelló:

Luzsénszky-kastély