A móri Lamberg-kastély

Lamberg-kastélyt – amely szintén Mór középpontjában található – Lamberg Ferenc Antal gróf építtette 1762–1766 között, nyári rezidenciának. Tervezője a neves építész, Fellner Jakab volt. A folyamatban lévő építkezést 1763-ban földrengés szakította meg, majd az 1810-es földrengés okozott ismét károkat kastélyban. 1810-es földrengés utáni helyreállítások során az épületen jelentős változtatásokat hajtottak végre. Az egyemeletes, manzardtetős, barokk kastély ma is az 1810 utáni állapotban látható. Az átépítésnek köszönhetően alakult ki egy-egy folyosó hozzáépítésével, valamint a melléképületek összekapcsolásával a kastély zárt udvara. A főkapu fölött látható íves esővédő konzolok korábban erkélyt tartottak. A lépcsőház nyomvonala is más volt eredetileg. Megmaradt viszont az emeleten az ún. enfiladeos elrendezés (ez a paloták termeinek egymás utáni elhelyezését jelenti, aminek eredményeként rajtuk a nyitott ajtók során végig lehet tekinteni). Ma is eredetiek a földszinti ablakok szép vasrácsai, a fa ajtó-és ablakkeretek. Az épület belsejét borító falfestéseket jelenleg általában fehér mész fedi, a remélhető végleges feltárásig. Kivételt képez az emeleti díszterem és a szomszédos, jobb oldali női szalon. Az előbbi falain ma is viszonylag épen látható a festett, illuzórikus oszlopcsarnok, a szomszédos, jobb oldali női szalon falain pedig a virágokkal, madarakkal, lepkékkel díszített romantikus tájkép. A kővázákat, amelyek egykor a kerti homlokzat előtt, a lépcsőn álltak, ma a kert különböző részein találjuk meg. A feltárások során előkerült a kertben álló vörös márvány szökőkút és a hozzá tartozó ülőpad.
    Lamberg-kastély a hazai barokk kastélyépítészet kiváló alkotása. Falai között ma könyvtár és művelődési központ működik.

Szerző: Béni Kornél


 

Elérhetőségek:

Lamberg-kastély; 8060 Mór, Szent István tér 5.

Telefonszám: 06/30/754-3356; fax: 22/407-255

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
Web: www.lambergkastely.hu

Nyitva tartás: 

  • márciustól októberig: kedd-vasárnap: 10-17 óráig
  • novembertől februárig: kedd-péntek: 10.00-16.00 óráig;
  • szombat-vasárnap: 10.00-15.00 óráig; hétfő: szünnap