Hírek

 

Jó időben és vidám hangulatban telt a szombaton, első alkalommal megrendezett hagyományőrző nap a Boglártanyán, melynek központjában a kukoricához kötődő népi szokások felelevenítése állt. A kíváncsi gyermekek, tapasztalt, emlékeiket felidéző felnőtt és idős emberek közösen múlatták idejüket ezen a kellemes őszi napon, melyet a Pro Vértes hagyományteremtő jelleggel indított el az erdei iskolában, Vértesbogláron. A reggeli találkozó és ismerkedés után a résztvevők a szarvasmarha és ló vontatta kocsikra, illetve traktor vontatta herkules járatra szálltak és irányba vették a kukoricaföldet. A helyszínen a sorokat elfoglalva, először is a kukorica termésének letördelésével kezdődött a munka, amiket aztán az állatok vontatta szekereken gyűjtöttek egybe. Majd ezután a régi korok emlékeit őrző kézi szerszámokkal, úgynevezett kukorica szárvágók segítségével tisztították meg a területet a még lábon álló növényi részektől. A levágott szárakat kévébe kötötték, majd ugyancsak szekérre rakodták, és így indultak vissza a tanyára. A begyűjtést követően a kukoricaszárakat körberendezve, közösen láttak neki a kukoricafosztásnak, az elődeinkhez hasonlóan kalákát alkotva.  A sárgaszemű termések és leveleik, külön zsákokba kerültek, majd a sárga szemek morzsolására és darálására a gyermekek tettek próbát, különböző népi eszközök segítségével. A frissen darált eleségből pedig a tanya állatai laktak végül jól. A terménygyűjtő munka alatt különböző ételkülönlegességek is készültek úgy mint a kukoricakása, kefíres lángos, illetve sült vadmalac is laktatta az éhes vendégsereget. A programok elteltével, minden látogató kellemesen megfáradva tért haza e tradíciókat felidéző és közösség teremtő nap után. 

A lelkes résztvevőknek köszönjük, hogy eljöttek és érdeklődve vettetek részt programjainkon. Továbbá köszönet a csákberényi asszonyoknak és polgármesterüknek, akik házias ízekkel csalogatták elő étvágyunkat.

Reméljük jól éreztétek magatokat és jövőre is ellátogattok az őszi kukoricanapra, hogy az ideihez hasonló élményekkel gazdagodjatok!

Üdv., a Pro Vértes csapata

A kukoricanap margójára, íme néhány fotó: