Hírek

 

"Szent Mihály napja az egész magyar nyelvterületen a gazdasági év nevezetes fordulópontjának számított. Őszi évnegyedelő nap, s egész  Európa-szerte ismert pásztorünnep. Ezen a napon hajtják be a legtöbb állatot a faluba, ekkor lépnek szolgálatba az új pásztorok és bérfizető, pásztorfogadó napnak is tartották Mihály napját. Egyes helyeken e reggel a templom körül gyülekeztek a pásztorok. Majd miután a szentmisén megkapták a pap áldását a munkájukra és a következő gazdasági évre, felkeresték leendő gazdáikat, ahol ünnepi lakoma és áldomás mellett kötötték meg az új szerződéseket. Szeptember 29-ét időjárásjósló napnak is tartották, mert ha Mihály itt találja a fecskéket, akkor  kellemes meleg  ősz várható. Ha Szent Mihály éjszakáján a juhok vagy a disznók összefeküdtek, hosszú, erős telet vártak, ellenkező esetben enyhét." (forrás).

A hagyományőrzés és közösségépítés a Pro Vértes csapatának is szívügye, éppen ezért rendezzük meg 2019 szeptember 28-án, immár 20. éve a Mihály-napi Lovas- és Pásztortalálkozót. A kerek évforduló apropóján már nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy sok-sok újdonsággal készüljünk a rendezvényre, mely idén az újabb programokban és a korábbi évekhez képest még környezettudatosabb kivitelezésben fog megjelenni. A tradícionális találkozón egész nap fogathajtással, lovasversenyekkel, gulyás- és csikós bemutatókkal, pásztorkutya szépségversennyel, gyermekprogramokkal, gasztronómiai kínálattal, kulturális eseményekkel, vásárral és este fergeteges gulyásbállal várjuk a Csákvárra látogatókat.

További friss híreket a rendezvényről, a Pro Vértes Facebook oldalán találnak az érdeklődők, mely az alábbi linkre kattintva érhető el: link

az érdeklődők.