Hírek

Április utolsó hétvégéjét igen eseménydúsan töltötte az Írottkő Natúrparkért Egyesület tagsága és vendégei.

Pénteken, a megalakulásának 20. évfordulóját ünneplő egyesület jubileumi ünnepi közgyűlést szervezett, Kőszegen, majd vacsorára hívta egyesületi tagjait, partnereit. A helyszínt adó Jurisics-várban minden érdeklődő kipróbálhatta a Herman Ottó vándor tanösvényt, melyet a Herman Ottó Intézetből hozattak Kőszegre. A vendégek számára nyitva állt a „20 évesek lettünk!” jubileumi kiállításunk, amely a Natúrpark 16 településének értékeiből ad ízelítőt.

Pénteken a Magyar Natúrpark Szövetség szakmai támogatásával az Interreg V-A ConnReg AT-HU („Connecting Regions”) projekt keretében „Környezet- és természetvédelem–együttműködési formák, natúrparkok, osztrák, magyar és európai jó gyakorlatok címmel” szakmai konferenciát rendeztek Kőszegen. Az előadók, és a hallgatóság tagjai Ausztriából és Magyarországról érkeztek. Hat, most megalakulni készülő térség képviselői is eljöttek, hogy tanuljanak a kőszegi példából, 20 év, lassan termőre forduló erőfeszítéseiből.

A 20 éves Írottkő Natúrpark április 29-re országos vetélkedőre hívta a magyarországi natúrparkokat. A 7 natúrparkból érkező vetélkedős csapatok, natúrparki delegációk szombat délelőtt a Kőszegi-hegyekben kirándultak. Elsőként az althodisi Lombkorona tanösvényt nézték meg, majd 11 órától „csúcstalálkozót” szervezett az egyesület az Írottkő kilátónál. Az Írottkő, és a Geschriebenstien Natúrparknak is szimbolikus és egyben névadó helye az Írottkő, ahova gyalogosan, és kerékpáron érkeztek az ünnepeltek és a vendégek. Ebben helyi civil szervezetek/önkéntesek voltak az egyesület segítségére. A csúcstalálkozón több magyar és osztrák partner vett részt. A Kőszegi Tornyosok fúvószenéje után magyar oldalról dr. Kondora Bálint, a Vas megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a jubiláló egyesületet, míg osztrák oldalról a Burgenlandi Tartomány képviselője mellett, Engelbert Kenyeri, aki Rohonc képviseletében vett részt az elmúlt 20 év közös munkájában. A pikniken a pálinka és pogácsa minden résztvevőnek jól esett, hiszen az előző napi szakadó eső után gyönyörű kiránduló idő és napsütés fogadta a túrázókat, de a hajnali hideg csak lassan oldódott.

A szombat délután a megmérettetés jegyében telt, hiszen a Cserhát, a Gerecse, az Írottkő, a Körösök Völgye, a Pannontáj-Sokoró, a Szatmár-Beregi, és a Vértesi Natúrpark 4 fős csapatai mérték össze erejüket. Tavasszal a natúrparkok önállóan bonyolították le elődöntőiket, így Kőszegre a győztes csapatok utazhattak. Az Írottkő Natúrpark már 6. alkalommal szervez natúrparki vetélkedőt saját településeinek. Az eddigi tapasztalat és a 20 éves jubileum megfelelő alkalomnak ígérkezett arra, hogy a natúrparkok között elsőként országos vetélkedőt hirdessen. A vetélkedés nem volt könnyű, hiszen 9 magyarországi térséget fedett le a felkészülési anyag, így a kérdések sora is. A versengés nagyszerűen sikerült. A nyertes nagy örömünkre az Írottő Natúrpark „Nagy négyesben egy kicsi” nevű csapata lett. A nagy rutinnal és kiválóan felkészült társaság (a dr. Nagy László EGYMI tanárai, diákjai) évek óta résztvevői és gyakran nyertesei kőszegi vetélkedőinknek. A nagyon szoros verseny 2. helyezettje a Vértesi Natúrpark, míg a 3. helyezést a Szatmár-Beregi csapat szerezte meg. 4. helyezést a Pannontáj-Sokoró, az 5. helyezést a Körösök völgye, a 6. helyezést a Cserhát és a 7. helyezést a Gerecse Natúrpark fiatal kis csapata szerezte meg. Nagyon nagy köszönet és gratuláció illeti mindegyik résztvevőt, gyereket, pedagógust, szülőt egyaránt, mert a nívós bemutatkozások, feladatmegoldások kidolgozásában mindenki kivette a részét! Dr Szilvácsku Zsolt tájépítész--MNSZ alelnök, Polgárné Sarok Edit MNSZ koordinátor és Orbán Róbert „túravezető doyen” zsűrizték a versenyt nagy odaadással és felelősséggel.

A döntő sokrétű feladatokkal kérte számon a natúrparki tudnivalókat, de élményekkel teli délutánt mondhat mindenki magáénak. A nagyszerű kezdeményezés reméljük hagyományteremtő volt, és ezentúl évente megrendezik a Natúrparkok Országos Vetélkedőjét.

A Jurisics-várban a múzeumban még május 15.-éig megtekinthető az a kiállítás, melyet az egyesület állított össze a 20 éves eredményekből, a tagtelepülések különleges „kincseiből”, helyi termékeiből.

A Magyar Natúrpark Szövetség, a Földművelésügyi Minisztérium, a Vas Megyei Közgyűlés és Huber László, Kőszeg Város polgármestere támogatta az Írottkő Natúrpark jubileumi rendezvényeit. Külön köszönet illeti a finom süteményekért és a 1-3. helyezettek tortáiért a Bozsoki Kerekes Cukrászdát.

Aki még szívesen olvas a hétvégi jubileumi Natúrpark Napokról, itt találhatja az MTI tudósítását: http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/kornyezetugyert-agrarfejlesztesert-es-hungarikumokert-felelos-allamtitkarsag/hirek/hat-ujabb-naturpark-letrehozasat-kezdemenyeztek-a-helyiek