Hírek

Sajnos a hazánkban a településeken élő két fecske, a füsti- és molnárfecske állománya érzékelhetően megfogyatkozott, ebben közrejátszott az állattartás visszaszorulása, az utcák lekövezése, a repülőgépes szúnyogirtás, továbbá a vonulási útvonal megannyi veszélye.

A fecskék védelméhez elengedhetetlen, hogy minél több fészkelőhelyet ismerjünk. Mindenki meg tudja mondani, hogy otthon költött -e fecske az előző évben, hiszen a magyar ember nagyon szereti a fecskéket, büszke arra, ha a kis madarak a házát választják lakóhelyül. Ily módon arra is van mód, hogy akkor gyűjtsünk adatokat, amikor madaraink még az afrikai szavannák fölött rovarásznak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Fejér Megyei Helyi Csoportja és a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány az iskolák segítségét kéri az ország fecskeállományának felméréséhez. Arra kérünk minden tanítót és tanárt, hogy az iskolájában kérdezze ki a gyerekeket a fecskékkel kapcsolatban.

A legalább 25 adatot beküldő iskolák ajándékot kapnak, míg a három legtöbb adatot beküldő település számára „fecskebarát település” táblát küldünk, érdemes tehát összefogni a többi oktatási intézménnyel.

Mivel helyi szervezetek vagyunk, szeretnénk ha szűkebb pátriánk is aktívan részt venne a munkában, ezért is biztatjuk külön is a közép-dunántúli iskolákat.

A felmérés részletes útmutatója az alábbi címen olvasható:

http://volgy-hid.blogspot.hu/2017/01/pedagogusok-figyelmebe-orszagos.html

Itt pedig fényképes segítséget kaphatnak a hazánkban előforduló fecskék meghatározásához:

http://volgy-hid.blogspot.com/2016/02/fecskebarat-fehervar-ii-kiiras.html

Az iskolában gyűjtött és táblázatba rendezett adatokat 2017. február 28-ig küldjék el az alábbi címre:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ugyanerre a címre várjuk mindazon iskolák jelentkezését, amelyek sárgyűjtő fenntartásával vagy műfészkek kihelyezésével maguk is szeretnének segíteni a fecskéken.