Hírek

Hogyan fogjuk be a száraz időszakokra az esőt? Hogyan tudjuk szivacsként őrizni a vizet környezetünkben? Erre a kérdésekre adja a Pro Vértes szakmai válaszait segítségül minden a jövőnkért tenni akaró ember számára.

Mindannyiunknak felelőssége a csapadékmegtartás lehetőségeinek alkalmazása.

Az új kertépítészeti innovatív módszerek segítségével elsődleges jelentőségű a TALAJAINK ÁLLAPOTÁNAK JAVÍTÁSA: anyagcseréjét, hő-, levegő- és vízgazdálkodását javító, valamint természetes élővilágát visszaállító eljárások alkalmazása. Erózió és defláció csökkentése. Komposzt = a talaj szivacs rétege!

A KIPÁROLÁS CSÖKKENTÉSE a talaj mindenkori fedettségének biztosításával. Ez lehet mulcsolás vagy sűrű növénytelepítéssel is.

ZÖLDFELÜLET NÖVELÉS, hiszen a növények párologtatásuk által szabályozzák a lokális hőmérsékletet, segítik a csapadékmegtartást, jelentős mennyiségű CO²-t tárolnak.

BIZTOSÍTSUNK optimális ÉLETTERET A BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉG SZÁMÁRA, az erdei ökoszisztémákra jellemző többszintes élettérrel, táplálkozásukat és szaporodásukat biztosító növények alkalmazásával. Hiszen kertjeinkben és parkjainkban is ténylegesen a vadon élővilága több időt tölt, mint mi magunk. A többszintes növényültetéssel egymást támogató életközösséget létesítünk az erdő mintájára.

 

A csapadékmegtartás témakörében folyamatosan új tartalmakkal jelentkezünk, érdemes követni a honlapunkat. Ezeket a kertépítészeti megoldásokat a Vértesi Natúrpark klímastratégiája menüponton belül, A csapadékmegtartás kertépítészeti módszerei  - KERTÉPÍTÉSZETI KLÍMAVÉDELMI JAVASLATOK almenüben gyűjtjük össze.

 

2. Kertfenntartási javaslatok