Hírek

Klímavédelem a Vértesi Natúrparkban

 

Nemcsak térségi, hanem országos jelentőséggel bír az, ha egy terület jövőbeli alkalmazkodási irányait az ott élő és tevékenykedő emberek alulról építkezve alakítják ki. A Vértesi Natúrparkban ez a klímaváltozással kapcsolatban 2019-ben vetődött fel, amely ma már társadalmi egyeztetések sorozatában nyilvánul meg.

A klímaváltozás mára olyan tagadhatatlan ténnyé vált, amely mindenkit érint. Ez az összetett folyamat többek között meghatározza a jövő generációk életét, de hatással van arra, hogy milyen élelmet veszünk magunkhoz, vagy életünk egyik alapvető elemére is, a vízre és tulajdonképpen a minket körülvevő egész tájra.

A tájat alakító tényezők egyre gyorsabban változnak, amit mára már a természet csak nagy nehézségek árán tud lekövetni. Eközben a Vértes környékén elérkeztünk ahhoz a kritikus határhoz, ahol az erdők léte kerül veszélybe, kevesebb csapadékkal ugyanis összefüggő erdő nem marad fenn a térségben.

Ezzel párhuzamosan azt tapasztalhatjuk, hogy a természeti és kulturális értékeinkből az idő előrehaladtával egyre kevesebb marad ránk. Eltűnőben a múltunk, ahonnan minden tudásunk származik, és eltűnőben a természet, amelytől az életet kaptuk. De mit kezdünk majd akkor, ha elfelejtjük kik vagyunk és honnan jöttünk? Az alkalmazkodáshoz ugyanis a múlt tapasztalataiból kaphatunk támpontokat.

Szerencsére a Vértes környékén nemcsak gazdag élőhelyek láncolata és változatos élővilág létezik, hanem egy olyan emberi szellemi potenciál is, mely ezt értékeli és felelősen cselekszik saját maga és az élővilág érdekében! Ennek köszönhető, hogy a térség nem a jellegzetes utat kívánja bejárni, hanem minden héten lakossági fórumok keretében teszi hozzá az adott település a saját tapasztalatait, igényeit vagy elképzeléseit a Vértesi Natúrpark Klímavédelmi Stratégiájának kialakításához. A natúrpark településein élőktől származó tenni akarás egyedülálló veszélyközösséggé formálja az itt élőket, ez a vitathatatlan társadalmi egység pedig felelősen tekint a világra, gondosan a múltra és bizakodóan a jövőre.

Nagy érdeklődés övezi a klímavédelmi fórumsorozatot, amelyen nemcsak gazdálkodók és szakmai szervezetek vesznek részt, hanem nagy számmal magánszemélyek is. Az eddig megtartott négy fórumon – Pátkán, Várgesztesen, Vértesbogláron és Csákberényben – felszínre kerültek azok a problémák, amelyek évek óta megnehezítik az emberek életét. Emellett a rendezvényeken felszólaltak az idősebb korosztály tagjai is, így az ő elbeszéléseik alapján válik igazán szemléletessé az a változás, amin a világunk átment.

Minden település egyedi adottságokkal rendelkezik, egyedi problémák ütik fel a fejüket, melyeket speciális megoldásokkal lehet kezelni. Fontos azonban, hogy az itt élőknek pontos elképzelése van a település jövőjét illetően, amit most lehetőségük van képviselni.

A települési fórumok folyamatáról és a klímavédelmi stratégiáról IDE kattintva olvashat többet.

A következő települési fórum 03.05-én Zámolyon, 03.07-én Csókakőn, majd 03.13-án Csákváron lesz. Arra buzdítunk mindenkit, hogy jöjjön el a települési fórumra, ahol közösen egy élhető vértesi táj képét álmodjuk meg.