Népesség:
2037 fő

Terület:
29,92 km2

Bokod Komárom-Esztergom megye déli peremvidékén, Fejér megyével határosan, a Vértes nyugati lábánál, az Által-ér völgyében elhelyezkedő soknemzetiségű település, mely közel 800 éves múltra tekint vissza. A község lakosságának nagy része a környező városok (Tatabánya, Oroszlány, Komárom) ipari parkjaiban működő vállalkozásokban jut munkavállalási lehetőséghez.

Történelem

Bokod valószínűsíthetően már honfoglalás kori település, mivel határfaluként szerepel egy Árpád által Elődnek adományozott ajándéklevélen. A hegységet valaha Bodok, Bodoc formában említették, s feltehetően Bokod s Bodajk neve is ezt őrzi. A falu első írásos említése 1146-ból származik, később, 1326-ban Károly Róbert innen származó jegyzőjének, Bokodi Györgynek a nevében került elő a település neve. Nagy Lajos király kedvelt vadászterülete volt a térség, ezért a falu közelében épült Gerencsér nevű vadászkastélya, amely később Gerencsérvár néven vált ismertté, romjai a mai napig láthatók. Albert király halála után ebben a várban szállt meg 1439- ben a megözvegyült Erzsébet királyné és fia, V. László, majd innen indultak tovább a székesfehérvári koronázásra. Kíséretükben volt Kottanner Ilona a Visegrádról ellopott koronával. A falut és környékét később Rozgonyi István kapta zálogba, 1440-ben Rozgonyi Istváné, 1446-ban pedig Rozgonyi Jánosé lett. A 16. század közepén, a török pusztításnak köszönhetően lakatlanná vált a falu. 1606-ban, a zsitvatoroki békét követően telepedett le a községben hét nemes katona. 1642-ben Bokodra szlovák jobbágyok költöztek. 1689-ben Szécsényi György esztergomi érsek kiadja a faluszálló levelet, amelynek következtében tótokkal és németekkel gyarapszik a település. A 18. században az Esterházyak a Felvidékről katolikus szlovákokat telepítettek Bucudra vagyis Bokodra. A falu mai közigazgatási területe Bokod, Szenterzsébet és részben Kereki egykori települések határának összeolvadásából jött létre.

Látnivalók

A település egyik érdekessége a három történelmi egyház templomainak szemet gyönyörködtető elhelyezkedése egy utcában, egészen közel (430 m) egymáshoz: az 1701-ben – késő barokk stílusban, valószínűleg  Fellner Jakab tervei alapján – épült evangélikus templom (mai állapota az 1781-es évekből származik), valamint az 1779-ben emelt római katolikus és az 1794-ben készült református templom. Az evangélikus templom orgonája közel 200 éves, így Európa két legrégebbi orgonájának egyike. Bokodtól csaknem 8 km-re, az erdőben megbújva találhatók a régi bencés apátság, a vértesszentkereszti apátság romjai. A környék turistaútvonalai a természetjáróknak igazi kihívást jelentenek. Bokod a 20. században a környező településekkel együtt kapcsolódott be a szénbányászatba, mely hosszú időn keresztül megélhetést biztosított az itt élő embereknek. A falu határában épült meg a Vértesi Hőerőmű, amelynek 130 ha kiterjedésű hűtőtava a Bokodi-tó. A tó nemcsak az erőmű számára volt fontos, hanem a horgászat szerelmeseinek is kedvez, sőt ez egy olyan tó, amelyik sosem fagy be. Festői látványt nyújtanak a tó partja körül épült horgászházak: a „lebegő falu”. A horgászat mellett a vadászat kedvelői is szívesen látogatják a térség erdeit, ahol nemcsak vadakat találnak, hanem a vadászház nyújtotta békét és nyugalmat is.

Nevezetességek

Bokod településről Fényes Elek 1851-ben azt írja: „jóságáról a bokodi kolompér egész megyében leghiresebb”, így ennek emlékére rendezik meg minden évben a bokodi krumplifesztivált. Az elmúlt években komoly fellendülés volt tapasztalható a bokodi Móra Ferenc Általános Iskolában a sportélet terén, elsősorban az atléták és a labdarúgók egyre eredményesebbek. A megfelelő körülményeknek (Dr. Nemere Zoltán Sportcsarnok), a diákok kitartó munkájának, illetve a helyi atlétikai és labdarúgó klub hathatós segítségének köszönhetően évről évre kimagasló eredményeket érnek el az iskola tanulói ezekben a sportágakban. Az óvoda pedig aktív résztvevője a 2011-ben indított Madárdalos Ovi Programnak.

Szerző: Karsa Dóra, Schüller-Szöllősi Eszter & Viszló Levente


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Bokod Közös Önkormányzati Hivatal
2855 Bokod, Hősök tere 6.
Tel.:34/490-151
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
web: www.bokod.hu

 

Letölthető leporelló:

Bokod


Hírek

  • Karrierlehetőség a Pro Vértesnél 2024.04.12.

    Kedves Olvasóink!   Két új pozíció nyílt meg a Pro Vértesnél, amelyekre keressük leendő munkatársainkat. Mezőgazdasági és állattenyésztési adminisztrációs munkatárs A Pro Vértes egy regionális jelentőségű, több, mint 30 éves múltra visszanyúló,...

  • 1.a Esőkertek 2024.04.11.

    Elve – a természetben lejátszódó vízmegtartó folyamatok kialakítása kerti léptékben. Az ESŐKERT egy sekély mélyedésű speciális talajszerkezetű (!) kertrészlet amelyet mélyen gyökerező növények díszítenek, szintenként eltérő vízigényben. Az esőkert...

Aktuális programok

23
ápr.
Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár Oroszlány ​​​​​​​2840 Oroszlány, Szent Borbála tér 1.

27
ápr.
MÓR, LAMBERG KASTÉLY PARKJA

Programnaptár

H K Sze Cs P Szo V
2
3
4
9
10
11
12
13
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
30
31