Hírek

Újabb filmmel bővült a Vértesi Natúrpark "kincsestára", hiszen Forgács József rendezésében Esterházy Péter író nagyapjáról, Esterházy Móricról szóló életrajzi film készült el 2019-ben, mely most már DVD film formájában is kapható.

Ez az életrajzi ismeretterjesztő  film a csákvár-gesztesi uradalom utolsó birtokosáról szól. Egy fordulatos sorsú arisztokratáról és államférfiről, egykori miniszterelnökről, aki, ahogy emlékirataiban fogalmaz: ült selyemmel borított karosszékben, irányítván az államot, majd a hatalomtól megfosztva deportálták, szennyben és porban űzték, hajtották előre, mígnem hazáját elhagyni kényszerült. Sírja ma is az ausztriai Mariazellben található: egyszerű kovácsoltvas kereszt áll benne. Végső nyughelye olyan puritán, amilyen egész élete volt. Esterházy Móric és családja, különösképpen felesége és édesapja, egész életükben következetesen szegények, nehéz sorsú emberek pártolói voltak. Nem véletlen, hogy még az egykori uradalmi dolgozók halála után, azok gyermekeiben és rokonaiban is számos történet él, amely emberségükre, karitatív tevékenységükre példa.

A film DVD-formátumban megvásárolható személyesen a Geszner-házban, melynek értéke 1 500,-Ft. Az érdeklődő közönség, aki inkább online felületen tekintené meg a művet, megteheti honlapunkon, a FILMEK menüpont alatt, illetve a filmarchívumunkban egyaránt.