Hírek

 

Idén januárban indult el, és május 13-án ért véget a VI. Vértesi Natúrparki Vetélkedő, amely igazán izgalmas és egyedi lehetőséget kínál diákoknak és pedagógusaiknak egyaránt arra, hogy felfedezzék a Vértes természeti és kulturális értékeit. A vetélkedőt évről évre egyre növekvő figyelem kíséri, és idén már nemcsak a környékről, hanem az ország számos pontjáról jelentkeztek csapatok. A vetélkedőink célja mindig az, hogy a gyerekek új élményekkel, maradandó pozitív hatásokkal és új barátságokkal térhessenek haza. Mindezt persze azért, mert hisszük, hogy a természeti és kulturális értékek megóvásának egyik legjobb módja, ha kialakítjuk a fiatal korosztályban a megfelelő gondolkodásmódot, így egy felelős és hozzáértő generációnak adhatjuk majd át ezeknek az értékeknek a képviseletét.

A vetélkedő 4 hónapon át tartott, és összesen 25 csapat 90 lelkes tagja mérte össze a tudását.

A három diák és egy tanár felállásban versengő csapatok két online forduló és egy kirándulás alkalmával gyűjthették a pontokat, ami alapján végül 7 alsós és a legjobb 10 felsős csapatnak volt lehetősége megmérettetni magát a május 13-án megtartott döntőben.

Az online fordulók során a csapatoknak olyan témákban kellett kutatniuk, mint a Vértes-hegység növény- és állatvilága, a természeti vagy kulturális értékek és a népi hagyományok. A kreatív feladatok során rovar- és madáritatót, illetve rovarvizsgálót vagy rovarhotelt kellett készíteniük. A pontgyűjtő kirándulás lehetőséget adott a csapatoknak arra, hogy a tanultakkal személyesen találkozzanak, és élőben fedezzék fel a Vértest övező területek élővilágát.

Fotó: Papp Sólyom

Természetesen a vetélkedő csúcspontja a Boglártanya Erdei Iskolában megrendezett hétvégi döntő volt, ahol az egyedülálló tanyasi környezet és a játékos feladatok igazi kalandokat tartogattak a résztvevőknek. A gyerekeknek és a pedagógusoknak minden erejüket és ügyességüket be kellett vetniük a feladatok, valamint az akadálypályák teljesítéséhez, miközben a szél a szurkolótábor hangjait messze fújta a boglári legelőkön.

A csapadékos napok ellenére az időjárás kegyes volt a résztvevőkhöz, hiszen az eső elkerülte a helyszínt, így minden korlátozás nélkül az eredeti tervek szerint zajlott le a rendezvény.

A kötélhúzásnál a csapatok megmutathatták, mennyire összetartóak és erősek, míg az activity játékban ügyességüket és gyorsaságukat kellett bizonyítaniuk.

A molnár játékban a talicskával való manőverezés és a zsákban futás jelentett nagy kihívást és még nagyobb örömet a csapatok számára, az egyik legérdekesebb feladat pedig az állathangok felismerése volt.

Egyesek az Erdei Iskola labirintusában hosszasan bolyongtak eldugott rejtvények után kutatva, mások teákat kóstoltak, fűszer- és gyógynövényeket szimatoltak és azonosítottak.

Az Otthonunk a Vértes vetélkedő minden évben a gyerekek fejlődését szolgálja, hiszen ők a jövő generációi, akikre fontos, ugyanakkor nehéz feladat vár a természet és az élővilág megőrzésében és védelmében.

A sok pozitív visszajelzés alapján a Vértesi Natúrparki Vetélkedő idén is nagy sikert aratott, és reméljük, hogy jövőre még több diák csatlakozik a hozzánk, hogy együtt fedezzük fel a bennünket körülvevő világ csodáit.

 

Gratulálunk a csapatoknak és a versenyzőknek a sikeres szereplésért! Találkozunk jövőre is!

A verseny végeredménye:

Alsósok

Felsősök

  1. Csákberényi majmok
  1. Csakazértis
  1. Zöldikék
  1. Fülemüle fülek
  1. Meg-Lepkék
  1. Négylevelű lóherék
  1. Százszorszép
  1. Víziskorpiók
  1. ZiReKi
  1. Hegyi muflonok
  1. Csákberényi mosómedvék
  1. Állati csajok
  1. Madarászok
  1. Pincehelyi madárkák

 

  1. Természetvédelmi pillék

 

  1. Zámolyi nádszálak

 

 

 


 

Az Otthonunk a Vértes - VI. Vértesi Natúrparki Vetélkedőről:

 

"Tisztelt Szervezők!

Az idei tanévben először kapcsolódtunk be a Pro Vértes által szervezett vetélkedőbe. Igazán színvonalas, sok ismeretet nyújtó, alapos utánajárást igénylő feladatokkal találkoztunk. Lelkesen készítettük el a gyakorlati feladatokat. Bár a Vértes tőlünk messze van, de a verseny által sok új ismeretet szereztünk, rengeteget tanultunk erről a szép tájról, a naturparkokról, azok céljairól, az Önök által végzett sokrétű tevékenységről. Izgalommal vártuk a pátkai kirándulást, a rossz idő sem vette el a kedvünket. Büszkék voltunk, hogy bekerültünk a döntőbe.

A Boglártanyán lezajlott vetélkedőn nagyon jól éreztük magunkat. Volt sok vidámság a mozgásos, játékos versenyeken, de igyekeztünk a nehezebb, alaposabb ismereteket igénylő feladatokban is jól teljesíteni.

A szervezőknek külön köszönet a finom ebédért, meleg teáért, sütiért. A kedves, bíztató szavak, mosolygó vendéglátóink szinte elfeledtették velünk, hogy egy döntőben vagyunk. Igaz, nem értünk el helyezést, de jól éreztük magunkat, ez a fontos. Köszönjük kitüntető figyelmüket felénk, köszönjük a külön ajándékot is, hasznát fogjuk venni a könyveknek.

További sikeres munkát kívánunk:

A Pincehelyi madárkák és a Madarászok csapata"