ŐSZI KUKORICANAP A BOGLÁRTANYÁN

kukoricanap
Kategória:
Natúrparki program
Dátum:
2019-10-19 09:00
Helyszín:
Vértesboglár, Boglártanya Erdei Iskola

Érdekel, őseink hogyan művelték földjeiket modern gépek nélkül?

Szeretnéd átélni, milyen lehetett az, mikor még a kétkezi munka közösségteremtő szerepet töltött be a földmíves emberek életében?

Tudni akarod mit jelent a kévébe kötés, felfűzés és morzsolás kifejezés a gyakorlatban?

Vagy csak szabad a hétvégéd és szeretnéd jó társasággal eltölteni?

Ha bármelyik kérdésre a válaszod igen, akkor csatlakozz hozzánk 2019.10.19-én (szombaton) és töltsünk el együtt egy napot a vértesboglári Boglártanyán a régi szokások felelevenítésének szellemében!

A Pro vértes mindig is szívén viselte, elődjeink kultúrájának megőrzését és a mindennapi életükhöz kapcsolódó hagyományok ápolását.

Ha a magyar nép 20. század első felének kultúrájára és gazdálkodási szokásaira tekintünk vissza láthatjuk, mekkora változások mentek végbe napjainkig. A mai ember a mezőgazdálkodásra és földművelésre, munkavégzésként vagy foglalkozásként tekint. Ellenben a közel 70 évvel ezelőtt élők számára egy egész éves életformát jelentett, mely a család ellátását és az élelmiszerek megtermelését biztosította: „Valaha a termés volt maga az élet”.

A kukoricafosztás a vidéki ember, egy jellemző őszi elfoglaltsága volt. A kukoricát akkoriban kézzel törték, szintén közösségben, családok, rokonok, barátok társaságában, úgynevezett kalákában. Ma már nehezen tudjuk elképzelni azt, milyen fontossággal bírtak e tevékenységek az akkori ember életében.

Ugyanígy a régi kor közösségi életének sajátosságai is feledésbe merülnek számunkra az otthonról, könnyedén elérhető „kultúra” és kényelem miatt. Korábban a vidéki embereknek a malmok, pálinkafőzők, fonók, kukorica- és tollfosztók…stb. teremtették azt a helyet és közeget, melyekben a társadalmi események főként zajlottak. A felgyorsult mindennapoknak és társadalmi változásoknak köszönhetően az emberek kevesebbet találkoznak, elszigetelődnek egymástól.  

Mindezek tudatában, fontosnak tartjuk, hogy a mai rohanó világban lehetőséget teremtsünk arra, hogy a tradíciók iránt érdeklődők és természetszerető emberek együtt tölthessék idejüket, jó hangulatban.

Éppen ezért, az Őszi Kukoricanap egy hagyományteremtő programsorozat kezdeményezéseként indul a Boglártanya Erdei Iskolában, ahol a kukorica, mint fontos haszonnövényünk kerül a téma középpontjába.


A rendezvény részletei:

Egy forró teára mindenki a vendégünk!

A nap folyamán magyar ételkülönlegességek kaphatók.

A napi program díja: 3000,-Ft/fő
Csoport kedvezmény (10 fő felett): 2000,-Ft/fő
Családi kedvezmény (2 felnőtt,1 gyermek): 2000,-Ft/fő

A napi program díja nem tartalmazza az étkezést.

A programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges (a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy a 22/354-420 telefonszámon).

 

Reméljük kedvet csináltunk a rendezvényhez, és találkozunk az Őszi kukoricanapon, a vértesboglári Boglártanyán!

 
 

Dátum:

  • 2019-10-19 09:00

Powered by iCagenda

Programnaptár