1. Forduló

Amit tennetek kell:

1. Olvasd el a felhívást: vetélkedő FELHÍVÁS

2. Töltsd le az első forduló feladatlapját innen: 1. forduló FELADATLAP

3. Ha a kérdésekre megtaláltátok a választ, a feladatlapot (szkennelt vagy elektronikus mását) küldjétek el az: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre, 2020. február 17.-ig.


Jó kutatást, sok sikert!


Kedves Ifjúság!

Ismét eljött az idő, hogy kihirdessük a Vértesi Natúrpark, Otthonunk a Vértes elnevezésű online vetélkedőjét! A versenyen való részvételhez nem szükséges előzetes felkészülés, főként játékos és aktív feladatokon keresztül szeretnénk új ismeretekhez juttatni Titeket a kaland során. Ha ügyesek vagytok, eljuthattok a döntőig, vagy akár részt vehettek egy 3 napos madarásztáborban a Boglártanya Erdei Iskolában!

Mi is az a natúrpark?

A natúrpark Magyarországon a nemzeti parkok mellett a természeti és kultúrtörténeti értékek megőrzésének egy szervezeti formája. A natúrpark egy olyan nagyobb kiterjedésű terület, amely természeti, tájképi, és kultúrtörténeti értékekben gazdag, és lehetővé teszi a természetben történő aktív kikapcsolódást, felüdülést, gyógyulást, fenntartható turizmust, valamint foglalkozik természetvédelmi oktatással, neveléssel és ismeretterjesztéssel, továbbá természetkímélő gazdálkodást valósít meg. Magyarországon jelenleg 12 natúrparkot jegyeztek be.

Hivatalosan, Magyarországon a Vértesi Natúrpark volt az első! Ennek megalapítását a Pro Vértes kezdeményezte, és a Vértesben és környékén elterülő településekkel együtt 2005. október 27-én hozta létre. A Dunántúli-középhegységben található, magában foglalja szinte az egész Vértest és a Zámolyi-medence nagy részét. Egyedisége, hogy területén minden magyar táj egy részlete jelen van, így „egy cseppnyi Magyarország”-ként tökéletes helyszínt biztosít a kirándulás szerelmeseinek.

Miről is van szó?

A vetélkedő célja, hogy minél jobban megismerjétek a saját és a szomszéd települések történelmét, hagyományait, nevezetességeit, a Titeket körülvevő élővilág sokszínűségét, vagyis a szűkebb és tágabb otthonotokat.

A vetélkedőn külön indulnak az alsósok és a felsősök. Ahhoz, hogy eljuthassatok a döntőig, 4 fős csapatot (3 diák + 1 felnőtt!) kell alkotnotok, majd sikeresen teljesítenetek kell a 3 fordulós online versenyünket. A feladatlapokat elérhetitek a honlapunkon, a www.provertes.hu-n, a www.vertesinaturpark.hu –n illetve a facebookon (Pro Vértes, Vértesi Natúrpark).

A megoldott feladatlapok szkennelt, vagy fényképezett mását, elektronikus formában várjuk az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címünkre. A beküldött feladatlapokra pár napon belül visszaigazolást küldünk.

A verseny három fordulóból, illetve a döntőből áll:

  • Az első forduló feladatait tartalmazó feladatlap, 2020. január 10-én válik elérhetővé, a megoldások beküldési határideje: 2020. február 17.
  • A második forduló 2020. február 17-én kezdődik, beküldési határideje: 2020. március 16.
  • A harmadik forduló feladatait 2020. március 16-tól találhatjátok meg, beküldési határideje: 2020. április 13.
  • A DÖNTŐ 2020. május 9-én kerül megrendezésre, a Vértesboglár melletti Boglártanya Erdei Iskolában, ahová a legjobb tíz-tíz alsós és felsős csapat jut be.

Március végén részt vehettek egy vértesi kiránduláson is, ahol bónuszpontok szerzésére van lehetőség!

Örömmel tudatjuk, hogy 2019 tavaszán megjelent Viszló Levente: Egy cseppnyi Magyarország – A Vértesi Natúrpark monográfiája című két kötetes könyv, mely minden natúrparki település könyvtárában, iskolájában megtalálható. A könyvben a legtöbb kérdésre megtaláljátok a választ.

Nincs más teendőtök, mint hogy böngésszétek virtuális vagy kézzel fogható oldalainkat, mert ott megtaláltok minden segítséget a legtöbb feladat sikeres megoldásához!

Mindent bele, kutakodjatok, és ismerjétek meg a világot, melyben éltek! Jó felkészülést Mindenkinek!