Oktatás

Boglártanya Erdei Iskola

A Vértesi Natúrparkban, a Vértes hegység déli lábánál, a vértesboglári Nagy-legelőn, szemet és szívet gyönyörködtető természeti környezetben található a Boglártanya Erdei Iskola. A helyszín látnivalóinak változatossága, gazdag növény-és állatvilága, a tanya élőlényei, értékei kiváló lehetőséget biztosítanak az erdei iskolai programok és természetismereti táborok lebonyolításához. 2013-ban az épület kapacitását bővítettük, így nagyobb létszámmal/férőhellyel, kiváló szakmai munkatársakkal és új programokkal várunk benneteket!

Madárdalos Ovi Program

Madárdalos Ovi Programunkat 2011-ben indítottuk el és mára mind a 16  natúrparki település óvodája csatlakozott a kezdeményezéshez. (Bokod, Csákberény, Csákvár, Csókakő, Gánt, Mór, Oroszlány, Szár, Szárliget, Pátka, Pusztavám, Tatabánya, Várgesztes, Vértesboglár, Vértessomló és Zámoly). A Vértesi Natúrpark területén kb. 40 óvoda található, ezért az a célunk, hogy minden települést, illetve minden óvodát bevonjunk a programba. 

 

 

Madárbarát Iskola Program

Sikerült a természetismereti foglakozásokat a tantervbe is beépíteni, így a Pro Vértes Közalapítvány segítségével ősszel-télen előadások, diavetítések, tavasszal-nyáron pedig terepi foglakozások, nyári táborok alkalmával mélyíthetik el a tanulók az ismereteiket. Törekszünk arra, hogy a foglalkozásainkat minél inkább az adott csoportra, illetve a résztvevő gyerekekre egyénileg formáljuk, és ennek megfelelően választjuk ki a természet bemutatására legalkalmasabb módszert, illetve eszközt. 

Madarak és Fák Napja

Magyarország egyik legrégebbi és legismertebb természetvédelmi vetélkedőjének gazdája 2009-2017 között a Pro Vértes volt. 2018-as vetélkedő már a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében zajlott. A 2018-as fordulók már lezajlottak, azonban a következő évben jelentkezhettek, mérjétek össze tudásotokat! Izgalmas feladatokkal, játékokkal és értékes ajándékokkal találkozhattok! 

Közösségi Szolgálat (középiskolások)

2014-től kötelező a középiskolásoknak a 40 órás közösségi munka elvégzése. A Pro Vértes olyan szerteágazó tevékenységi körrel rendelkezik, hogy több témában pl., oktatási, kulturális és közösségi, környezet és természetvédelmi területeken tud szakmai helyszínt biztosítani. Az intézményekkel  együttműködési megállapodásokat kötünk és várjuk az aktív, tettre kész fiatalokat!

 

 

Szakmai gyakorlat, szakdolgozati téma (főiskolások, egyetemisták)- természetvédelmi szakirodalom

A Vértesi Natúrparkban számos olyan hely található, mely tökéletes helyszínt biztosít a főiskolai vagy egyetemi szakmai gyakorlat eltöltéséhez, ezen kívül pedig kiváló szakemberek segíthetnek a szakdolgozatok elkészítésében. Gyere és tanulj! Nálunk sok tapasztalatot szerezhetsz!

 

 

 

OKJ-s képzések, tanfolyamok

A Pro Vértesnek az iskolarendszerű oktatás mellett kiemelt feladata, hogy a helyi gazdálkodóknak OKJ-s tanfolyamokat, képzéseket szervezzen és bonyolítson le. A tanfolyamokon magasan képzett és szakmai gyakorlattal, tapasztalatokkal rendelkező munkatársak állnak rendelkezésre. Ha bármilyen kérdése van, forduljon bátran hozzánk!         
     

 

Országos Natúrparki Vetélkedő

Idén második alkalommal került megrendezésre az Országos Natúrpark Vetélkedő, melynek helyszíne Győrújbarát volt. A pünkösdi hétvégén a Pannontáj-Sokoró Natúrpark és a Magyar Natúrpark Szövetség szervezésében megvalósult programra 12 csapatnyi gyermek érkezett Győrújbarátra, az ország minden tájáról, hogy összemérje tudását a II. Országos Natúrparki Vetélkedő döntőjén, melyet idén a Pannontáj- Sokoró Natúrpark szervezett számukra.

A csapatok az alábbi natúrparkokból érkeztek:

 • Vértesi Natúrpark
 • Írottkő Natúrpark
 • Pannontáj- Sokoró Natúrpark
 • Cserhát Natúrpark
 • Szatmár- Beregi Natúrpark
 • Kőrösök Völgye Natúrpark
 • Gerecse Natúrpark
 • Szigetköz Natúrpark
 • Vasi Hegyhát –Rábamente Natúrpark – kezdeményezés, még nem rendelkezik címmel
 • Kapos- hegyháti Natúrpark – kezdeményezés, még nem rendelkezik címmel
 • Budakörnyéki Natúrpark - kezdeményezés, még nem rendelkezik címmel
 • Tápió Natúrpark - kezdeményezés, még nem rendelkezik címmel

Pénteken a gyermektábor faházainak elfoglalása után az ismerkedésé volt a főszerep, játékos sorversenyeken mérhették össze erejüket és ügyességüket a csapatok. Hamar megtalálták a közös hangot, fociztak, röplabdáztak, beszélgettek egymással a natúrparki térségekből érkező gyermekek és pedagógusok.

Szombaton, reggeli után túrázni indultak a táborlakók, közel százan hódították meg a Lila-hegyet és másztak fel az új kilátóba megcsodálni a Sokorói dombvidéket.

Délután eljött a várva várt pillanat, megkezdődött a vetélkedő. A 12 csapat 12 állomáshelyen adott számot tudásáról, ügyességéről, kreativitásáról. Itt kevés volt az elméleti tudás, kíváncsiak voltunk arra is, hogy felismerik-e a gyógynövényeket, tudnak-e mogyorót célba dobva mókust etetni, vagy a fészekből kipottyant madárfiókát vissza tudják-e kötélen fára mászva helyezni a fészekbe. A tábor egyik feléből a természetről szóló dalok hallatszottak, máshol pedig el kellett dönteni, szükség van-e egy erdei kiránduláshoz a szelfibotra.

Az eredményhirdetést feszült figyelemmel várták a résztvevők. Székely Rita, a Pannontáj- Sokoró Natúrpark vezetője beszédében elmondta, hogy a vetélkedő két napján mindenki nyert, élményeket, barátságokat, tapasztalatokat, és minden natúrpark büszke lehet a saját csapatára. A támogatóknak köszönhetően minden résztvevő és a felkészítő, kísérő pedagógusok is ajándékban részesültek.

A II. Országos Natúrparki Vetélkedő döntőjén 3. helyezést ért el a Vértesi Natúrpark csapata, 2. lett a Pannontáj- Sokoró Natúrpark csapata.

A vetélkedő győztesei az Írottkő Natúrparkból érkező lányok lettek, akik tudták, hogy sírni csak a győztesnek szabad, könnyes örömüktől még a szervezők is meghatódtak.

Kedves Csapattagok! Jelentkezéseiteket a következő évben is várják!