Csáki-vár Kőhányáspuszta és Vértesszentkereszt között, egy várfalszerű, természetes sziklafal tetején épült a tatárjárás után. Nevét egykori birtokosairól, a Csákokról kapta. Az Oroszlánkővár elnevezés a Csákok címerállatából, a kapubejárat fölött is kifaragott, ágaskodó oroszlánból eredeztethető. Később a Rozgonyi-, majd a Török-család kezébe került, és a gesztesi vár tartozéka lett. Még a török hódoltság alatt is védelmi szerepet töltött be, mára azonban alapjáig elpusztult. Ehhez az is hozzájárult, hogy 1740-ben innen vittek kőanyagot a majki kolostor építkezéseihez. Nevét ma is őrzi a közeli Oroszlány település.

Nem volt erős, nagy vár, csupán a vértesi védelmi rendszer egyik láncszeme. Valószínűsíthető, hogy a környék lakosai számára építették, hogy veszély esetén menedéket nyújtson számukra. A körbástya övezte erődítménybe a déli oldal gerendás hídján keresztül lehetett bejutni.

Ehhez a várunkhoz fűződik a török hódoltság korszakában keletkezett, mesébe illő és romantikus hősökről szóló történetek egyik legismertebbike. A történet szerint Szapáry Péter – a törökök magyarországi hatalmának végét jelentő budai ostrom után – megbocsát Hamza bégnek, egykori fogvatartójának és megkínzójának, aki megrendülve a keresztényi nagylelkűség és türelem ilyetén megnyilvánulásán, maga is keresztény hitre tér.

 

Elérhetőségek:

Oroszlány Város Önkormányzata
Cím: 2841 Oroszlány, Rákóczi F. út 78.
Tel.:34/361-444
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
web: www.oroszlany.hu

 

Letölthető leporelló:
Csáki - vár