A kastély a Vértesi Natúrpark délnyugati oldalában fekvő Mór város főterének arculatát alapjaiban határozza meg. Az épületet a hazai kastélyépítési szokások szerint a Luzsénszky-család építtette 1790-ben. Másik elnevezését (Láncos-kastély) az előtte húzódó, kovácsoltvasból készült lánckerítésről kapta.

Az egyemeletes, copf stílusú kastélynak két vörösmárvány, kosáríves kiképzésű kapuja van. Homlokzatát három páros oszlop által tartott vörösmárvány erkély díszíti. Udvarán mindkét szinten árkádsor húzódik végig. Az épület középpontjában helyezték el a dísztermet, amely a bécsi mintájú társasági élet színtere volt. A hátsó szárnyakban két hengeres lépcsőtorony van, bennük szűk csigalépcsővel.

A 18. század közepén és a 19. század elején földrengések sorozata rázta meg a környéket. A kastély történetében 1810. január hava és az 1814. pünkösd hava emlékezetes, mivel mindkét alkalommal jelentős károkat szenvedett. Valószínűleg évtizedeknek kellett eltelni a teljes helyreállításig.

A tekintélyes tömegű épület ezután különösebb károk nélkül vészelte át a történelem és a természet által rá mért megpróbáltatásokat, és ma Mór város polgármesteri hivatalának ad otthont.

Elérhetőségek:

Mór Város Önkormányzata
8060 Mór, Szent István tér 6.
Tel./Fax: 22/560-822
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
web: www.mor.hu

 

Letölthető leporelló:

Luzsénszky-kastély