Csákberényben, a Vértes DNY-i lábánál, az egykori Merán-uradalom központjában 2014. október 22-én került sor az újonnan megvalósult “Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum” és a “Vértesi Panoráma Tanösvény” átadására.

A Vértesi Erdő Zrt. célul tűzte ki, hogy a Vértes vadgazdálkodási és erdészeti történetét bemutató gyűjteményt hozzon létre. Az intézményt tehát nem a Merán-család emlékmúzeumának szántuk, szándékunk sokkal inkább a Vértes vadászati és erdészeti múltját, illetve kisebb részben jelenét is méltó módon bemutató gyűjtemény összeállítása volt. Természetesen építettünk az egykori nagy múltú csákberényi  Lamberg-, majd későbbi Merán-, illetve a csákvári Esterházy-uradalom történeti és tárgyi emlékeire is. Intézményünknek -az erdei iskolával együttműködésben- jelentős oktatási szerepet is szántunk.

Ennek része a 80 m²-es helyiségben helyet kapott, a Vértes jellemző élőhelyeit és állatvilágát bemutató dioráma és a 70 fős előadó- és oktatóterem, mely alkalmas különböző közjóléti, vadászati és erdészeti előadások, konferenciák megtartására is. Ugyancsak a környezeti nevelést segíti a 4620 m hosszúságú, a Vértes talán legszebb kilátópontját is érintő Vértesi Panoráma Tanösvény. Sétánk során a valóságban is megismerhetővé válik a természet által kialakított és az ember által átalakított természeti környezet. A talajviszonyoktól és domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, gyertyános-kocsánytalan tölgyesek, bükkösök, cseresek, kultúrerdők váltják egymást. Ezen társulások legszebb hazai előfordulásaival találkozhatunk utunk során. Tanulmányozhatjuk a kopárfásítás és erdőnevelés egyáltalán nem könnyű, embert próbáló munkáját is. 

Múzeumunk cégünk azon stratégiájának egyik pillére, mely szerint minél inkább igyekszünk őrizni és ápolni a vadász és erdész hivatás gazdag kultúráját, múltját, hagyományait és emlékeit. Intézményünk gyűjteménye egyelőre korántsem teljes, törekszünk annak folyamatos és színvonalas bővítésére. Azt azonban már most elmondhatjuk, hogy a kiállítást gazdagítja az elmúlt évszázadban a Vértesben elejtett néhány kiemelkedő agancssúlyú vagy érdekességű trófea, melyek felajánlóinak ezúton is szeretnénk kifejezni hálás köszönetünket! Kültéri tablóinkon kerül bemutatásra a Merán és Esterházy család története, illetve az előbbiek híres fővadászának, Öhlmann Péternek az életútja. A múzeumban festmények, vadászati kitűzők, régi erdészeti geodéziai műszerek és eredeti selmecbányai fakönyvek tárlata fogadja a látogatót.Az intézmény udvarán kapott helyet Kanalas Sándor erdélyi fafaragó művész alkotása, a vadászok védőszentjének, Szent Hubertusnak a szobra. Szent Hubertus példája arra tanít, hogy a vadászt mindig a higgadt önmérséklet és a könyörület, a természet iránti alázat, valamint a vaddal szembeni tisztelet kell, hogy jellemezze. 

A csákvári erdészek régi vágya is teljesült, miszerint egy 260 éves, öreg kocsányos tölgy törzsén gránittáblát helyeztünk el, melyre felvéstük az elmúlt majd két évszázad során a Déli-Vértesben hosszabb időn át szolgáló, kiemelkedő erdészek és vadászok nevét, így tisztelegve az elődök emléke előtt.

 

Elérhetőségek:

Huber Brigitta
múzeumvezető
Tel.: +36 30 597 8881
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vértesi Erdő Zrt.
Központ: 2800 Tatabánya, Dózsakert u. 63.
Tel./Fax: 34 316-733 / 34 316-226
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum
8073 Csákberény, István utca 66.
Web: http://www.meranmuzeum.hu/