Móron, Felsőgallán és Oroszlányban hamuzsírfőző ház is működött. Oroszlányban Hamuház, szlovákul Popelárna néven nevezik a régi Fő utca folytatását. A helyi hagyomány szerint a jobbágykorban ide, a Suvada porta telkére kellett hordani a hamut a falu minden házától, egész hegy keletkezett ott belőle. Ezzel átellenben, Kostyál Pál telkén állt a hamuház, ahol hamuzsírt fűztek belőle. A hamuzsírfőzés jogát 1749-1860 között a Frech és a Förstner zsidó családok bérelték az Esterházy uradalomtól. A hamuzsírfőzés gyakorlati munkáját a bérlők hozzáértő alkalmazottal, a főzőlegénnyel végeztették, akinek szállást adtak a hamuházban. A bőrkötényes főzőlegény hatalmas kádakban vízzel oldotta ki a lúgot a fahamuból, majd üstökben forralva, kevergetve besűrítette a hamuzsírt, a káliumkarbonátot. Főként üveg-, szappan-, papírgyártáshoz, de a textiliparban is használták. A XVIII. században hazánk egyik fő kiviteli cikkének számított. Az Esterházy uradalom a győri gyűjtőhelyre szállíttatta, ahonnan a komáromi szekeresgazdák vitték tovább külföldre, Franciaországba, Németalföldre vagy Danzigba is.