Hírek

Kedves Ifjúság!

Ha már unjátok a felkészülést a röpdolgozatokra, témazárókra, szóbeli feleletekre, akkor kikapcsolódásképpen nézzétek meg Vértesi Natúrparkos online vetélkedőnket, mely komoly előkészületeket nem igényel, viszont annál több hasznos információ birtokába juttat benneteket! Ha ügyesek vagytok, részt vehettek az áprilisban Kőszegen megrendezésre kerülő Országos Natúrparki Döntőn.

Mi is az a natúrpark?

A natúrpark Magyarországon a nemzeti park, a tájvédelmi körzet és a természetvédelmi terület mellett a természeti és kultúrtörténeti értékek megőrzésének negyedik szervezeti formája. A natúrpark egy olyan nagyobb kiterjedésű terület, amely természeti, tájképi, és kultúrtörténeti értékekben gazdag, és lehetővé teszi a természetben történő aktív kikapcsolódást, felüdülést, gyógyulást, fenntartható turizmust, valamint foglalkozik természetvédelmi oktatással, neveléssel és ismeretterjesztéssel, továbbá természetkímélő gazdálkodást valósít meg.

Magyarországon eddig 9 natúrparkot jegyeztek be, de lehet, hogy Ti még egyikről sem hallottatok. Itt az ideje, hogy megismerkedjetek velük: Vértesi Natúrpark, Írottkő Natúrpark, Sokoró - Pannontáj Natúrpark, Cserhát Natúrpark, Szatmár-Beregi Natúrpark, Hét Patak Gyöngye Natúrpark, Gerecse Natúrpark, Koppányvölgy Natúrpark, Kőrösök Völgye Natúrpark.

Hivatalosan, Magyarországon a Vértesi Natúrpark volt az első! Ennek megalapítását a Pro Vértes kezdeményezte, a Vértesben és környékén elterülő településekkel együtt 2005. október 27-én hozta létre. A Dunántúli-középhegységben található, magában foglalja szinte az egész Vértest és a Zámolyi-medence nagy részét. Egyedisége, hogy minden magyar tájból felmutat egy részletet, így tökéletes helyszínt biztosít a kirándulás szerelmeseinek.

Miről is van szó?

Ahhoz, hogy részt vehessetek az országos döntőn, 3 fős csapatot kell alkotnotok, és sikeresen teljesítenetek kell a mi 3 fordulós online versenyünket, melynek fő témája minden, ami a Vértesi Natúrpark, de találkozhattok benne más natúrparkokra vonatkozó kérdéssekkel is. A feladatlapot elérhetitek a honlapunkon, a www.provertes.hu-n vagy a www.vertesinaturpark.hun és a facebookon (Pro Vértes, Vértesi Natúrpark) is. Nincs más teendőtök, mint hogy böngésszétek az oldalainkat, mert ott megtaláltok minden segítséget a feladatok sikeres megoldásához!

Az első forduló feladatlapját 2017. február 3-ig kell eljuttatni a csapattagok nevével, adataival és elérhetőségeivel együtt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre vagy postán az alábbi címre:

Pro Vértes Nonprofit
8083 Csákvár
Kenderesi u. Geszner-ház

A feladatlapot itt tölthetitek le!

FELADATLAP (pdf)

FELADATLAP (word)

Mindent bele fiatalok, kutakodjatok, és ismerjétek meg azt a világot, amiben éltek! Jó felkészülést mindenkinek!